Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Nedović i Bojović: Na vrhu prioriteta buduće odgovorne državne misli mora biti nova ekonomska i razvojna politika

Prema njihovim riječima, zahvaljujući nekompetentnim, zakulisnim i nerealnim ekonomskim politikama 42 i 43 vlade, kao i velikosrpskim partijama kontrolisanim od strane Vučića i provincijalnim populističkim strankama država je dovedena pred vrata bankrota

Na vrhu prioriteta buduće odgovorne državne misli mora biti nova ekonomska i razvojna politika, ocijenili su članovi ekonomskog tima GI “21.maj” Andrej Nedović i Rade Bojović.

“Postrefendumska ekonomska politika nije bila u interesu ubjedljive većine građana, niti je podstakla preduzetničku i pravnu kulturu. Decenijski partitokratizovana privreda, forsiranje interesa povlašćenih i krupnih poslodavaca, enormno spoljno zaduživanje, produkcija neodrživog javnog sektora i deficitarnih javnih fondova doveli su državu u teško ekonomsko stanje. Ovo nasljeđe je dodatno pogoršano u posljednje dvije godine”, navode Nedović i Bojović.

Prema njihovim riječima, zahvaljujući nekompetentnim, zakulisnim i nerealnim ekonomskim politikama 42 i 43 vlade, kao i velikosrpskim partijama kontrolisanim od strane Vučića i provincijalnim populističkim strankama država je dovedena pred vrata bankrota.

“Pritom, sve najgore prakse iz prethodnog perioda postale su glavno obilježje parlamentarne većine iz avgusta 2020. Istovremeno, tzv. nova ekonomska politika svela se na demagoške socijalne mjere, pogubno eksperimentisanje sa finansiranjem zdravstvenog fonda, komandno administriranje zaradama, fiskalnu destimulaciju biznisa i povećanje stope nezaposlenosti”, ističu.

Ovim je, dodaju, državni budžet postao neodrživ i preskup, javni fondovi prazni, investitori i poslodavci zabrinuti, a građani gurnuti u neizvjesnost, zaduživanje i siromašenje.

“Postaje očigledno da bez radikalne promjene ekonomske politike Crna Gora može doživjeti grčki scenario. Zato je potrebna energična i razumna reformatorska politika koja će biti posvećena razvoju zakonitog i stimulativnog preduzetništva, podsticajnom poreskom okviru, održivoj socijalnoj brizi, preobražaju javnih fondova, kao i redukciji i departizaciji javnog sektora”, zaključuju Nedović i Bojović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve