Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Nedopustiv uvoz 400 miliona eura hrane!

Crna Gora mora što više da koristi domaće poljoprivredne potencijale, jer je nedopustivo da turistička ponuda bude neopravdano zavisna od proizvodnje iz regiona, odakle se godišnje uveze oko 400 miliona eura hrane, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

– Svaka supstitucija uvoza domaćim proizvodima direktno utiče na smanjenje deficita, bolje korišćenje domaćih kapaciteta, kao i veće zapošljavanje, rekli su agenciji Mina-biznis iz Stručne službe PKCG.

Oni su dodali da je pred privrednicima stalni cilj koji podrazumijeva rast proizvodnje i proizvod visokog kvalitete i konkurentne cijene.

– U velikoj konkurenciji sa uvoznim proizvodima, veoma je važno razvijati svijest potrošača da se kupuje domaći proizvod koji je dostigao svjetske standarde kvaliteta i bezbjednosti, a pri tome je cjenovno konkurentan, naveli su iz PKCG.

Oni smatraju da je zato, uz evidentan rast domaće proizvodnje, neophodno pokrenuti aktivnosti na popularizaciji domaće proizvodnje, kao i njenom boljem pozicioniranju u trgovčkim objektima i kroz turističku tražnju, koja iz godine u godinu bilježi značajan rast.

– Dopuna turističke gastro ponudom danas je neophodnost zbog bolje promocije turističkih potenicijala Crne Gore. Plasman domaćih proizvoda kroz turističku tražnju predstavlja u stvari takozvani ‘izvoz na pragu’ ili ‘nevidljivi izvoz’, ali čija se vrijednost još ne može precizno odrediti, rekli su predstavnici PKCG.

Oni su saopštili da, sa druge strane, rast turističke tražnje zahtijeva i povećan uvoz poljoprivrednih proizvoda koje Crna Gora ne proizvodi ili to čini u nedovoljnim količinama da zadovolji potrebe turista i domaćeg stanovništva.

Iz PKCG su naveli da se Crna Gora, uključivanjem u međunarodne trgovačke tokove kroz članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i potpisivanjem međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma, obavezala da će prihvatiti da poslovanje i legislativu prilagodi međunarodnim standardima.

Oni su dodali da treba imati u vidu da je osvajanje tržišta, odnosno pozicioniranje na njemu, jedan od najtežih zadataka crnogorskih kompanija, jer je potrošačke navike teško promijeniti.

Oni su saopštili da su najčešći razlozi za kupovinu proizvoda drugih dobavljača, prije svega, visok kvalitet i niža cijena, ili dobro osmišljena promocija i reklama, za šta su potrebna značajna finansijska sredstva, što predstavlja i najveći problem za kompanije.

Iz PKCG su podsjetili da je ta institucija, imajući u vidu potrebu promovisanja kvalitetnih domaćih proizvoda i njihovog boljeg pozicioniranja, od 2008. godine realizuje projekat pod nazivom Dobro iz Crne Gore. PKCG od tada kontinuirano prati i analizira navike, ponašanje i preferencije potrošača prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje, procjenjuje nivo spremnosti za kupovinu domaće hrane i pića, te ispituje moguće načine promocije tradicionalnih crnogorskih proizvoda i vrijednosti.

Analiza rezultata ankete sprovedene krajem prošle godine, kako su naveli iz PKCG, ukazuje na evidentan značajan pomak u promovisanju domaćih proizvoda i njihov bolji plasman, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

– Uočen je stalan rast potrošača koji daju prednost domaćim proizvodima u odnosu na uvezene. Rezultati istraživanja su, takođe, pokazali da se uslovi pod kojima bi potrošači više kupovali domaće proizvode nijesu značajno mijenjali. Kupovali bi proizvode iz Crne Gore ukoliko bi imali povoljnije cijene od uvoznih i ukoliko bi imali sertifikate kvaliteta, kazali su predstavnici PKCG.

Istraživanje je pokazalo i da potrošači najviše povjerenja imaju u proizvode proizvođača koji su nosioci prava korišćenja kolektivnog žiga Dobro iz Crne Gore, kao što su Plantaže, Mesna industrija “Goranović”, Trebjesa, Mesopromet i mljekare Lazine i Srna.

– Nesumnjivo je da jedan od ključnih uzroka tako pozitivnog trenda predstavlja kvalitet proizvoda koji, prema mišljenju ispitanika, ima potencijal i za međunarodna tržišta, rekli su predstavnici PKCG.

Izvor: Mina biznis

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve