Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Neadekvatne prijetnje ministra Milatovića mogu štetiti Crnoj Gori

Nijedan investitor ne može državi Crnoj Gori da prijeti arbitražom, kazao je sinoć Milatović u emisiji Načisto na TV Vijesti, komentarišući moguću arbitražu koju je najavila kompanija Aman Resorts zbog kršenja ugovora u vezi sa Kraljičinom plažom.

Izjava ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da nijedan investitor ne može državi da prijeti arbitražom Crnoj Gori ne može donijeti ništa dobro, kazao je za CdM ekonomski analitičar prof. dr Vasilije Kostić. Prema njegovom mišljenju ovakvi potezi su nepromišljeni i neadekvatni te mogu štetiti ekonomskom razvoju Crne Gore.

Nijedan investitor ne može državi Crnoj Gori da prijeti arbitražom, kazao je sinoć Milatović u emisiji Načisto na TV Vijesti, komentarišući moguću arbitražu koju je najavila kompanija Aman Resorts zbog kršenja ugovora u vezi sa Kraljičinom plažom.

“Insistiraju na privatnosti Kraljičine plaže, na mostu koju vodi ka Svetom Stefanu, što je u suprotnosti sa našim zakonima. Čini mi se da ne žele da dođe do dogovora. Prosto postoje zakoni Crne Gore, a ranije su bili, čini mi se, zakoni DPS-a koji su se više poštovali”, rekao je Milatović.

Milatović je još rekao da su te plaže date u zakup Amanu i da je obaveza te kompanije da one budu uređene i čiste, tako da je jedini krivac neuspostavljenog reda upravo kompanija u čijoj je to nadležnosti.

Vasilije Kostić

Za Kostića je ovakav nastup ministra Milatovića najblaže rečeno nesmotren i neadekvatan.

“Najblaze rečeno, način komuniciranja ministra, a pogotovu ministra ekonomskog razvoja sa investitorima je nesmotren sa potencijalno ozbiljno štetnim posljedicama po naš ekonomski razvoj.
Arbitraža je ugovorom predviđen način rješavanja spora između ugovornih strana i pravo na njeno korišćenje kvalifikovati prijetnjom je apsolutno neadekvatno, a uz to javno izricati subjektivne vrijednosne sudove je neuobičajena praksa koja ne može donijeti ništa dobro”, kazao je Kostić za CdM.

Milatović je sinoć rekao i da bi volio da se svaki nekridibilni investitor povuče iz Crne Gore.  Upitan da li su nekridibilni investitori Adriatic Properties i Toščelik, on je kazao da su to oni koji ne daju dodatnu vrijednost.

Od stupanja dužnost 4. decembra Vlada Zdravka Krivokapića do sada nije dovela nijednog novog investitora, ali je uspjela da sa postojećim pogorša situaciju, a jedan od najprestižnojih svjetskih brendova Aman rizort je odlučio da ovog ljeta u Crnoj Gori ne radi, i najavio pokretanje međunarodne arbitraže u Londonu.

Krivokapić je ranije prilikom posjete Grčkoj rekao da su u brojnim razgovorima sa najznačajnijim biznismenima Grčke, dobili smo snažno uvjerenje da su spremni da pomognu Crnoj Gori u svom investicionom zahvatu. Nije poznato o kojim investitorima se radi, ali je evidentnoda  Vlada Krivokapića do sada nije dovela ni jednog novog stranog investitora u Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
03.07.2021-23:12 23:12

Je li dosta bilo ovoga eksperimenta sa ekspertima više? I ovo što su do sad sjeb… se teško ispravi, a ne još da nastavljaju…