Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Ne zna se što je radio: Vlada Zdravka Krivokapića za pet mjeseci isplatila Gorana Radosavljevića 15.000 eura

Radosavljević je, kako se navodi u ugovoru koji je objavila Vlada, bio u obavezi da Zdravku Krivokapiću daje stručne savjete u vezi pripreme programskog budžeta za 2021/2022. godinu

Ekonomski ekspert i profesor na Fakultetu za ekonomiju i finansije u Beogradu Goran Radosavljević je za pet mjeseci rada u Vladi Zdravka Krivokapića primio 15.000 eura. Međutim, koliko uspješno je odradio posao u kojem je zaradio 21 prosječnu platu u Crnoj Gori nije poznato jer Vlada nema informaciju o izvršenim uslugama, piše portal CDM.

To se navodi u odgovorima koje je Vlada Crne Gore uputila NVO Institut alternativa, a koja je tražila kopiju svih ugovora sklopljenih sa Radosavljevićem od decembra 2020. godine.

Radosavljević je, kako se navodi u ugovoru koji je objavila Vlada, bio u obavezi da Zdravku Krivokapiću daje stručne savjete u vezi pripreme programskog budžeta za 2021/2022. godinu. To, kako se navodi, podrazumijeva trening za pripremu budžeta, učestvovanje u pravljenju programskog budžeta, pružanje stručne podrške Ministarstvu finansija i socijalnog staranja za kreiranje programskog budžeta, pružanje stručne podrške i ostalim ministarstvima u dijelu pripreme pojedinačnih budžetskih jedinica a za potrebe pripreme programskog budžeta, počev od 1. marta 2021. godine na period od pet mjeseci.

“Poslenik je dužan da povjerene poslove ovog Ugovora obavlja stručno i kvalitetno, saglasno specifičnim znanjima i vještinama: relevatno radno iskustvo na polju finansija, pripremanja budžeta, projektnog menandžemnta, uporedno iskustvo u implementaciji budžetskih rješenja i direktne uključenosti u pripremanje budžeta Vlade Srbije, kao i iskustvo u organizovanju i sprovođenju treninga vezano za predmet ovog ugovora, na način kako je to ugovoreno”, navodi se u ugovoru.

Za taj rad je iz budžeta Crne Gore isplaćen 15.000 eura.

Međutim, Radosavljević nije Vladi dostavio izvještaj o izvršenim uslugama.

Podsjećamo, Radosavljević je početkom februara ove godine za televiziju N1 kazao da je radio u Crnoj Gori na “prepakivanju poreza“, što jasno ukazuje da je riječ o programu Vlade Zdravka Krivokapića “Evropa sad”, koji je osmišljen u Beogradu.

“Radili smo u Crnoj Gori jednu potpuno drugačiju fifi (fiskalni okvir prim. aut.) politiku javnih finansija. Mi smo smanjili doprinose za zdravstvo, prepakovali smo neke poreze”, rekao je tada on.

Da je program “Evropa sad” nastao zaslugama Gorana Radosavljevića, kazao je i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

Međutim, iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja na čijem je čelu tada bio Milojko Spajić saopštili su da je program reformi “Evropa Sad” radilo i predvodilo to Ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja.

“Dakle, radi se isključivo o programu Vlade Crne Gore za smanjenje poreskog opterećenja privredi i poboljšanje životnog standarda građana. Program nema nikakve veze sa gospodinom Goranom Radosavljevićem, koji je bio jedan period angažovan savjetodavno u vezi sa implementacijom programskog budžeta Crne Gore, odnosno njegovom punom primjenom”, tvrdili su tada.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
15.06.2022-08:47 08:47

Radio bi to ovaj stručnjak i za džabe jer je taj projekat potpuno slomio i onako ranjenu privredu Crne Gore.

KLEMENTINA
15.06.2022-11:09 11:09

Zna se kako se ne zna, POTKOPAVAO TEMELjE CRNE GORE uz BLAGOSLOV IZAJNIKA ZEMALjSKIH I NEBESKIH.