Subota, 20 Avgusta, 2022
Rubrika:

Ne postoji način da država obuzda rast inflacije

Pojedinačno gledano, grupe koje su najznačajnije uticale na godišnju stopu inflacije su čvrsta goriva sa godišnjom inflacijom od 33,8 odsto, mlijeko, sir i jaja sa 25,8 odsto, usluge smještaja sa 14,9 odsto, ulja i masti sa 36,8 odsto, usluge za održavanje i popravku stanova sa 23,6 odsto, meso sa 14,6 odsto, voće i povrće sa 13. odnosno 29,5 odsto. te šećer i slatkiši sa 20 odsto.

Korijene inflacije sa kojom se suočavamo treba tražiti prije svega u ubacivanju novca u ekonomske sisteme tokom kovid pandemije, kada realne ekonomske aktivnosti nije bilo. Na to su se nadovezali problemi u lancima snabdijevanja izazvani pandemijom i ratom u Ukrajini, koji su rezultirali nestašicama i dodatno uticali na rast cijena – kazao je za Pobjedu istraživač na Institutu za strateške studije i projekcije (ISSP) dr Milika Mirković.

Ono što je u Crnoj Gori dodatno uticalo na povećanje cijena je, kako objašnjava Mirković, povećanje zarada koje nije bilo praćeno povećanjem produktivnosti. Prema posljednjim podacima Monstata, potrošačke cijene u junu ove u odnosu na isti period prošle godine u prosjeku su više za 13,5 odsto. Mirković navodi da je najveći uticaj na godišnju stopu inflacija imao rast cijena hrane i bezalkoholnog pića od 7,9 procentnih poena, prevoza od 2,4, te troškova stanovanja, vode i struje od 15 procentnih poena.

Pojedinačno gledano, grupe koje su najznačajnije uticale na godišnju stopu inflacije su čvrsta goriva sa godišnjom inflacijom od 33,8 odsto, mlijeko, sir i jaja sa 25,8 odsto, usluge smještaja sa 14,9 odsto, ulja i masti sa 36,8 odsto, usluge za održavanje i popravku stanova sa 23,6 odsto, meso sa 14,6 odsto, voće i povrće sa 13. odnosno 29,5 odsto. te šećer i slatkiši sa 20 odsto.

Uticaj na standard

Upitan na koji način to utiče na standard građana, Mirković je kazao da svako povećanje cijena smanjuje njihov standard, jer za isti novac mogu da kupe manje proizvoda i usluga.

– S obzirom na to da je riječ o rastu cijena, prije svega, prehrambenih proizvoda onda ovaj rast ima najviše uticaja na budžet onih domaćinstava koji procentualno najviše svog budžeta troše na hranu, a to su ipak oni sa nižim dohotkom – kazao je Mirković.

Može se očekivati, kako je naveo, da će se inflacija iz EU zone prelivati i na Crnu Goru.

– Prema predviđanjima Evropske centralne banke (ECB), inflacija će u Euro zoni tokom 2022. godine biti u prosjeku na nivou od 6,8 odsto. Najviše će na inflaciju uticati rast cijena energije i hrane, ali i dalje prisutni globalni problemi u lancima snabdijevanja. ECB predviđa da će se tokom 2023. godine inflacija smanjiti na 3,5 odsto. To znači da se u narednih nekoliko kvartala očekuje rast cijena, ali po nešto manjim stopama nego do sada. Projekcije drugih institucija se kreću od 5,3 odsto MMF-a iz aprila ove godine do sedam odsto prema OECD -u – naveo je Mirković.

Smatra da ne postoji način da država obuzda rast inflacije, navodeći da će rast cijena, prije svega, zavisiti od kretanja cijena goriva i hrane koje nabavljamo na svjetskom tržištu. Napominje da ograničavanje cijena određenog proizvoda na dugi rok ne daje pozitivne rezultate te da je to potrebno izbjegavati.

Rekordi u EU

Rekordni nivoi godišnje stope inflacije zabilježeni su i u EU i eurozoni, pod uticajem snažnog rasta cijena energenata i hrane, pokazuju podaci Eurostata. Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u junu je dostigla rekordnih 9,6 odsto, porastavši 0,8 procentnih poena u odnosu na prethodni mjesec. U eurozone povećana je za pola procentnog poena na 8,6 odsto, što je najviši nivo od kada se podaci prikupljaju. Prema izvještaju Eurostata, inflacija se u ubrzala u 25 članica EU, sa rastom cijena od deset odsto, a usporila samo u Njemačkoj i Holandiji.

 

Najnovije

Stanić nakon pada Vlade: Svako će ovako proći ko se bude igrao sa nacionalnim...

Šef medijskog pula Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić oglasio se na Tviteru nakon što je večeras u Skupštini izglasano nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića. - Ko...

Demokrate: Sjutra mogu početi pregovori o formiranju Vlade na osnovu izborne volje od 30....

Kompletan sastav Predsjedništva Demokrata jednoglasno i snažno podržava odluku Kluba poslanika da glasa za nepovjerenje ovoj Vladi, saopštile su Demokrate. Predsjedništvo Demokrata ostavilo je mogućnost...

Abazović: Čestitam novu koaliciju Bečića i Đukanovića

Osjećam se jako ponosno, mislim da su mnoge stvari u Crnoj Gori jasnije, poručuje sada premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nakon što je...

Krivokapić: Proći će – i brzo prođe

Proći će. I brzo prođe - naveo je bivši premijer Zdravko Krivokapić na Tviteru povodom pada Vlade Dritana Abazovića. Poslanici su večeras, sa 50 glasova...

Vujović: Kakva emocija između Mandića i Abazovića – čista hemija, samo ih Vučić može...

Kakva emocija između Mandića i Abazovića, čista hemija, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović komentarišući večerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore. “Suze čovjeku dođu...

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve