Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

NE MOŽE U BIH ALI MOŽE U CRNOJ GORI: Direkor na Jahorini, zastupnik za Kolašin

Interesantno da Ljevnaić, iako je direktor Olimpijskog centra Jahorina, navodno nije u sukobu interesa kada je u pitanju tržište Crne Gore. Ljevnaić ne može da bude zastupnik Ski Data za Bosnu i Hercegovinu, ali može za Crnu Goru, iako je sasvim jasno da Skijalište Kolašin prijeti ne samo da ugrozi Jahorinu kao ski centar, već i da je pretekne.

Kako i najbolje svjetske prakse koje funkcionišu svuda u svijetu blokiraju u Crnoj Gori, najbolje pokazuje primjer Kolašina, gdje sistem Ski Data, austrijske firme, osim što nije instaliran u punom kapacitetu i po sopstvenim standardima, često i blokira, posebno u danima kada Skijalište ima najviše gostiju. Za renomirani brend kao što je Ski Data, ovo je ozbiljan neprofesionalizam, na ivici skandala.

Međutim, kada se zna da je u čitav posao umiješan kontroverzni Dejan Ljevnaić, onda stvari postaju mnogo jasnije. Ljevnaić je, naime, vlasnik firme koja je ekskluzivni zastupnik Ski Data za Crnu Gori. U prevodu – niko drugi osim njega ne može da nabavi ovu opremu za našu državu. Interesantno da Ljevnaić, iako je direktor Olimpijskog centra Jahorina, navodno nije u sukobu interesa kada je u pitanju tržište Crne Gore. Ljevnaić ne može da bude zastupnik Ski Data za Bosnu i Hercegovinu, ali može za Crnu Goru, iako je sasvim jasno da Skijalište Kolašin prijeti ne samo da ugrozi Jahorinu kao ski centar, već i da je pretekne.

Kolašin i Bjelasica na putu da postanu renomirani svjetski ski centar, što određene interesne grupe žele da zloupotrijebe za sticanje lične koristi

Stoga se nameće niz pitanja, prije svega – da li u takvoj situaciji Ljevnaić može profesionalno da obavlja posao i kao direktor na Jahorini s jedne strane, i kao zastupnik Ski Data u Skijalištu Kolašin, kao konkurentoj destinaciji? Da li je sve ovo u skladu sa EU legislativom u ovoj oblasti?

Ljevnaić je bio i direktor u JP “Skijališta Srbije” gdje se sumnja da je, prema nezvaničnim informacijama Portala Aktuleno, prepravljao Ski Data opremu koja je bila instalirana, a pitanje je da li u matičnoj kompaniji znaju za te intervencije.

Lažna obećanja i blokada sistema

Skijalište Kolašin ovih dana puni naslovnice domaćih i stranih medija svojom ponudom, velikom posjećenošću, ljepotom Bjelasice i investicijama. Da bi kvalitet bio potpun, Ministratsvo ekonomskog razvoja i turizma je ove godine obezbijedilo jedinstveni ski pas po cijeni od 25 eura za 45 kilometara staza koliko ukupno imaju dva vlasnika – Skijališta Crne Gore i Ski rizort 1450. Kao najbolje rješenje za podjelu profita od prodatih pasova planiran je model Ski Data koji se primjenjuje na najboljim svjetskim ski centrima sa više vlasnika.

Ljevnaić i njegov prijatelj Milorad Dodik: Želi li samo da se ”ugradi” ili po nečijem nalogu radi na sabotaži konkurencije – Ski centra Kolašin?

Portal Aktuleno je već pisao da princip po kome radi Ski Data – na dnevnom nivou mjeri koliko procenata od prodatih ski pasova pripada svakome od tih investitora na osnovu dva fiksna parametra i trećeg koji je promjenjiv. Prvi parametar je koliko ko ima kilometara staza a drugi koliko ko ima uspinjača ili ski-liftova. Ski Data ima precizne koeficijente za ovo bodovanje. Treći parametar se mijenja na dnevnom nivou u odnosu  na broj skijaša na određenim uspinjačima, odnosno stazama.

Međutim, iako je sistem Ski Data instaliran na Skijalištu Kolašin, ova tri važna parametra na osnovu kojih se automatski zna koliko kom investitoru pripada od prodatih ski pasova, u Kolašinu iz za sada nepoznatih razloga, još nijesu instalirana. Iako je bilo dogovoreno da se fiksni parametri implementiraju odmah, što je Ski Data obećala Ministarstvu za ekonomski razvoj i turizam, a varijabilni parametar u kratkom roku, u početku je to bila do dva mjeseca da bi sada taj rok porastao na čak šest mjeseci!

Osim što Ski Data u Kolašinu nekim čudom ne može da instalira sopstvene standarde, često i blokira, a inženjeri zaduženi za njegovo održavanje rijetko se javljaju na kontakt telefone.

Interes Ljevnaića i družine

Skijališta Crne Gore su Ski Data opremu nabavili preko Ljevnaića, kao generalnog zastupnika za Crnu Goru. Radi preciznog informisanja, ova oprema nije mogla ni biti nabavljena preko drugog zastupništva. Ta činjenica je, međutim, obradovala mnoge u Skijalištima Crne Gore koji su odavno u prijateljskim, a mnogi tvrde i interesnim odnosima sa Ljevnaićem. Među njima je i njegov bliski saradnik iz Skijališta Srbije pa onda i sa Jahorine, Predrag Milanović.

Dejan Ljevnaić i Zorica Vojinović: U talu?

On je infiltriran u Skijališta Crne Gore gdje je pokrivao funkcije pomoćnika izvršnog direktora i rukovodioca sektora tehničkih poslova i razvoja. Takođe, Ljevnaić se odavno pominje kao partner pojedincima u Skijalištima Crne Gore, posebno člana Upravnog odbora Zorice Vojinović, koja je, kako je portal Aktuelno više puta pisao, opstajala na funkciji u Skijaštima političkim slalomom kroz partijske promjene u vlasti na državnom nivou – od DPS-a, preko Vlade Zdravka Krivokapića, pa sve do URA.

Za aferu oko ratraka još niko nije odgovarao

Da ne pada snijeg da prekrije brijeg već da korupcionaške afere pokažu svoj trag, najbolje pokazuje primjer nabavke ratraka – tabača snijega, koji je otkrio zamršenu šemu odnosa u poslu vrijednom preko milion eura, a u koji je bila umiješana trojka Ljevnaić- Milanović- Vojinović.

Ni danas se ne zna kako su naručeni ratraci jedne cijene i kvaliteta a isporučeni oni jeftiniji i lošiji, i ko je odgovoran za to.

Da li će po principu zataškavanja afere oko ratraka, biti zataškan i skandal oko sistema Ski Data, ostaje da se vidi.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Damjanovic
31.01.2023-11:59 11:59

Ospice dobijam od tih Srba i ekavštine, zatrovaše nas.

strme
31.01.2023-15:21 15:21
Reply to  Damjanovic

Ti primir'de muceniche Branov nk.scki..i nama od tvojega- neo- dukljaskog sovinizma.

A znao si bit Srbin i davat Ceci- nagrade. Muchi jado..

Maksim
31.01.2023-18:30 18:30

Da kojom bandom lopova mi radimo i čak njih slušamo!?