Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Nastavak podrške Evropske komisije razvoju saobraćajne infrastrukture Crne Gore

Sastanak ministra Ibrahimovića sa Majklom Milerom, šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja (DG NEAR)

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović sastao se danas sa Michael Millerom, šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja (DG NEAR) kako bi razgovarali o nastavku saradnje EK i Crne Gore na razvoju kapitalnih projekata iz oblasti saobraćaja.

Na početku susreta potpredsjednik Ibrahimović zahvalio se na dosadašnjoj dobroj i plodonosnoj komunikaciji i iskoristio priliku da pozdravi odluku Evropske komisije koja je 5. decembra 2022. godine odobrila dodatnih 6 miliona eura bespovratnih sredstava za pripremu ažuriranja Studije opravdanosti autoputa Bar-Boljare i pripremu Glavnog projekta sa pratećom tehničkom i tenderskom dokumentacijom za onu dionicu za koju se kroz ažuriranje Studije pokaže da treba biti prva naredna dionica za realizaciju.

“Predstoji nam sagledavanje i redefinisanje prioriteta realizacije pojedinih projekata i preferiranih uslova finansiranja (državni budžet, donacije, krediti, privatno-javna partnerstva). Crnoj Gori je koridorski razvoj neophodan kako bi se osigurala bolja veza luke Bar sa njenom gravitacionom zonom, i podstakao kompletan završetak rekonstrukcije željezničke pruge Bar-Vrbnica”, istakao je Ibrahimović dodajući da bi za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za željeznicu, a na osnovu aplikacije koja je podnešena u zadnjem WBIF pozivu, u februaru ove godine.

Aplikacija se odnosi na zahtjev za dodijeljivanje bespovratnih sredstava za izvođenje radova na rekonstrukciji 3 željezničke dionice (Trebešica-Lutovo, Bioče-Podgorica i Podgorica-Golubovci) i saobraćajnu signalizaciju i rekonstrukciju betonskih mostova, tunela i kosina i ovim investicionim paketom osim što bi se remontovao ključni dio željezničke pruge prema Srbiji i povećala bi se i propusna moć željeznice, što je neophodno da bi se privukao i teret preko luke Bar.

„Ulažemo značajne napore da saniramo stanje u željezničkom sistemu, ali nam je neophodna podrška evropskih partnera i finansijskih institucija kako bismo završili rekonstrukciju kompletne željezničke pruge Bar – Vrbnica”, naglasio je Ibrahimović i dodao da svakako radimo na strateški važnim regionalnim pravcima.

Tokom sastanka je bilo riječi i o potrebi da se dalje razvija pruga od Podgorice preko Nikšića do Čapljine, kao i pruga Podgorica-Tirana za koju je završena priprema Studije opravdanosti sa idejnim rješenjima. „Connectivity Summit“ koji će se održati u Crnoj Gori u maju mjesecu ove godine biće odlična prilika da zemlje regiona, to jest da resorni ministri pokažu spremnost da nastave zajedno da rade na boljoj saobraćajnoj povezanosti regiona i pošalju jasnu poruku da je kontinuirana saradnja visoko na agendama zvaničnika zemalja Zapadnog Balkana“, istakao je Miller dodajući da će Evropska komisija nastaviti da podržava Crnu Goru u realizovanju planova u cilju podsticanja koridorskog razvoja.

Šef jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Miller istakao je takođe težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

Sagovornici su se složili da je veoma važno nastaviti ovako uspješnu saradnju, koja u krajnjem rezultira boljem kvalitetu života svih građana Crne Gore i da bez obzira na političke promjene, proces ulaska naše države u EU mora biti u fokusu svih donosioca odluka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve