Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Naredne sedmice tenderi za 24 projekta vrijedna 2,5 miliona eura

On je istakao da lokalna uprava u prethodnih šest mjeseci nije sjedjela skrštenih ruku i čekala na nacionalne vlasti da riješe pitanje budžeta

Prijestonica Cetinje najkasnije će u petak, 16. jula raspisati tendere za 24 projekta iz Programa razvoja Prijestonice za 2021. godinu. Ukupna vrijednost tendera je nešto više od 2,5 miliona eura, kazao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan na konferenciji za novinare.

„Ovaj iznos je uslovan, jer ako dobijemo saglasnost Uprave javnih radova da možemo u punom iznosu raspisati tendere za zgradu socijale i trg na Njegušima, ukupna vrijednost raspisanih tendera biće oko četiri miliona eura“, kazao je Kašćelan.

On je istakao da lokalna uprava u prethodnih šest mjeseci nije sjedjela skrštenih ruku i čekala na nacionalne vlasti da riješe pitanje budžeta.

„Do sada imamo sprovedene tenderske postupke i potpisane ugovore sa izvođačima vrijedne oko 877,6 hiljada eura bez PDV. U pitanju su tri projekta i na nekima od njih već su počeli radovi. Ukoliko realizacija tendera bude onakva kako smo je planirali, uz sredstva koja su već isplaćena i ugovorena, očekujemo da će Prijestonica Cetinje i ove godine imati izvršenje Kapitalnog budžeta veće od 90%“, naveo je Kašćelan.

On je podsjetio da je Prijestonica Cetinje u kriznoj 2020. godini imala odličnu realizaciju kapitalnog budžeta.

„Od opredijeljenih 5,49 miliona eura, utrošeno je 5,24 miliona ili 95,4 odsto opredijeljenog novca. Sličnu realizaciju imali smo i u 2019. godini, kada je takođe utrošeno više od 90% opredijeljenog novca“, rekao je Kašćelan.

Kašćelan je istakao da su pripremne aktivnosti za realizaciju projekata iz Programa razvoja za 2021. godinu obavljene na vrijeme i da su, što se tiče Prijestonice, tenderi koje danas najavljuju, mogli biti raspisani već u drugoj sedmici januara.

„To se nije desilo, jer se šest mjeseci čekalo na usvajanje Budžeta Crne Gore za 2021. godinu. Iako je „sve bilo na čekanju“, uspjeli smo da započnemo neke projekate. Kao reazultat prošlogodišnjeg rada u I kvartalu ove godine imamo realizovane radove i izvršeno plaćanje u vrijednosti od gotovo 820 hiljada eura“, naveo je on.

Bez obzira na to što je posljednji čas za raspisivanje tendera u ovoj godini, kako je naveo Kašćelan, u Prijestonici vjeruju da će uspjeti da sprovedu u zakonom propisanom roku sve postupke i da će izabrati izvođače.

„Poznato je da jesen na Cetinju, i uopšte kraj godine, nijesu najpogodniji za izvođenje građevinskih radova, ali se nadamo da ćemo u najvećoj mogućoj mjeri ugovoriti radove, i uz dobru realizaciju i pripremu spremno dočekati 2022. godinu“, kazao je on.

Kašćelan je objasnio da bi za unapređenje putne infrastrukture na gradskom i seoskom području ove godine trebalo bi da bude potrošeno oko 1,7 miliona eura.

„Za rekonstrukciju Jabučke ulice i izgradnju II faze ulice kroz Univerzitetski kompleks i za Ulicu Nova 4 već su poznate ugovorene vrijednosti radova, koje u ukupnom iznosu sa PDV-om premašuju cifru od 740.000 eura“, rekao je on, dodajući da je za rekonstrukcija i gradnja puteva na seoskom području planirno 800.000 eura sa PDV.

Kako dodaje, gotovo 750.000 eura planirano je da bude potrošeno za unapređenje komunalne infrastrukture, a za projekte za unapređenje ukupne društvene infrastrukture oko dva miliona eura, od čega bi 860.000 trebalo u ovoj godini da bude realizovano.

„Najveća stavka jeste izgradnja zgrade za socijalno stanovanje, u kojoj bi trebalo da bude oko 30 stanova“, naveo je Kašćelan.

Ističe da ove godine lokalna uprava planira da trajno riješi i pitanje prostora za RTV Cetinje.

„Želja ove gradske uprave jeste da upravo ona riješi pitanje prostora najstarijeg elektronskog medija u Crnoj Gori. Za seljenje i opremanje prostora prema procjenama treba izdvojiti više od 100 hiljada eura, a dodatnih 14.5 hiljada eura za nabavku opreme. Oko 200 hiljade eura trebalo bi da košta adaptacija i opremanje gradskog bioskopa“, kazao je Kašćelan.

On je podsjetio da bi Cetinje za gradnju gradskog stadiona ove godine trebalo da uplati 2,1 milion eura, a za izgradnju svlačionica i adaptaciju pomoćnog terena oko 186,8 hiljada eura.

„Ove godine trebalo bi da investiramo i 100 hiljada eura u prvu fazu rekonstrukcije krova sale Sportsko-rekreativnog centra Cetinje. Nadamo se i da će drugi tender za zamjenu stolarije na ovom objektu, koji realizujemo u okviru EU projekta, biti uspješniji i da ćemo konačno započeti taj veliki projekat“, kazao je Kašćelan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve