Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Naredna vlada isplatiće osam miliona eura IRF-u

Aktuelna 42. Vlada Crne Gore odraz je volje birača od 30. avgusta 2020, a izabrana je na sjednici Skupštine 4. decembra takođe prošle godine, tako da njen mandat zasigurno prestaje prije nego što bude isplaćena prva tranša ovog ugovora.

Naredna vlada Crne Gore imaće zadatak da od 1. januara 2025. godine iz budžeta deset godina zaredom izdvaja po 800.000 eura kako bi isplatila Investiciono-razvojnom fondu (IRF) udio u Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje (RVCP).

To je odlučeno na posljednjoj sjednici, pošto je aktulena Vlada donijela zaključak da odriješi tuđu kesu kako bi riješila zaostali problem iz 2018. godine.

Nakon što je Skupština 2008. godine usvojila odluku o osnivanju Javnog preduzeća RVCP, sredstva su obezbijeđena iz Fonda za razvoj (FRZ) Republike Crne Gore i, kasnije, IRF-a (kao nasljednika Fonda za razvoj).

Prvo su iz budžeta FRZ obezbijeđena 5,4 miliona eura nedostajućih sredstava za početak rada RVCP. Dvije godine kasnije, IRF je sa dva miliona eura uradio dokapitalizaciju ove kompanije.

“Udio IRF-a dodatno je uvećan raspodjelom dobiti RVCP iz 2008. i 2009. godine za 532.957 eura, pa ukupan udio iznosi 7.932.957 eura”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Zakonom o vodosnabdijevanju Crnogorskog primorja iz 2016, definisano je da RVCP od javnog preduzeća postane društvo s ograničenom odgovornošću, što je i učinjeno 10. novembra naredne godine. Novoosnovana kompanija registrovana je kao društvo u vlasništvu Vlade, sa nenovčanim ulogom od 64.101.495 eura. U aprilu 2018. godine tadašnja vlada je donijela odluku da se konačno riješi udio IRF-a u RVCP, ali je sve ostalo na tome.

“Kako navedeni problem još nije riješen, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja predlaže da se sa IRF zaključi ugovor o prenosu novčanih sredstava kojim se utvrđuje obaveza Vlade, odnosno ministarstva, da tom fondu isplati 7.932.957 eura u deset jednakih godišnjih tranši, počev od 1. januara 2025. godine”, navodi se u zaključku ove tačke dnevnog reda Vlade.

Posjećamo, aktuelna 42. Vlada Crne Gore odraz je volje birača od 30. avgusta 2020, a izabrana je na sjednici Skupštine 4. decembra takođe prošle godine, tako da njen mandat zasigurno prestaje prije nego što bude isplaćena prva tranša ovog ugovora.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve