Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Najznačajniji ekonomski forum u jugoistočnoj Evropi od četvrtka u Budvi

U radu jednog od najznačajnijih ekonomskih skupova na prostoru jugoistočne Evrope, koji ove godine ima temu „Sinergija – ključ uspjeha Regiona“, učestvovaće preko 500 predstavnika vlada, međunarodne i poslovne zajednice, naučne te stručne javnosti

Deveta međunarodna Konferencija o ekonomiji, koju organizuje Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana, buće održana 24. i 25. oktobra 2019. u hotelu Splendid u Bečićima, najavljeno je iz PKCG.

U radu jednog od najznačajnijih ekonomskih skupova na prostoru jugoistočne Evrope, koji ove godine ima temu „Sinergija – ključ uspjeha Regiona“, učestvovaće preko 500 predstavnika vlada, međunarodne i poslovne zajednice, naučne te stručne javnosti.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i predsjednik Vlade Duško Marković, nakon koga će se obratiti zamjenik generalnog sekretara OECD Ulrik Vestergard Knudsen.

Prije panel diskusija biće održana ceremonija dodjele BFCSEE sertifikata gradovima i opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem, najavljuju iz PKCG.

Sertifikate dodjeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Regionalni savjet za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi. Sertifikat će primiti 15 opština i gradova Regiona, a među njima je i Bijelo Polje prva, na ovaj način sertifikovana opština u našoj zemlji.

Prvog radnog dana biće organizovana četiri panela na teme: „Zelena ekonomija i održivi razvoj“, „Energetika na Balkanu – stanje i budućnost“, „Turizam kao zajednički proizvod regiona“ i „Globalni izazovi vodnog stresa u 21. vijeku“.

Drugi dan Konferencije o ekonomiji obilježiće panel diskusije o saobraćajnoj infrastrukturi kao pokazatelju (ne)razvijenosti regiona, obrazovanju, zapošljavanju i demografskim trendovima, te digitalizaciji i inovacijama kao razvojnoj šansi, najavljeno je iz PKCG.

”Privredna komora Crne Gore kao organizator skupa će i ove godine otvoriti mogućnost za međukompanijske susrete tokom Konferencije, koji daju dodatnu vrijednost ovom najvećem regionalnom ekonomskom događaju. Za ovu prateću aktivnost Konferencije vlada veliko intereseovanje privrednika iz Regiona, a i šire”- navedeno je u saopštenju.

Privredna komora Crne Gore od 2010. organizuje Konferenciju o ekonomiji i ovo je njeno deveto izdanje. Komora je ovu aktivnost započela u namjeri da, kako su naveli, u tom formatu pokrene otvorenu diskusiju na teme važne za crnogorsku ekonomsku zbilju, kao i njenu perspektivu.

Veoma brzo, zahvaljujući prije svega kvalitetnim međukomorskim vezama u Regionu, ovaj skup je prepoznat kao važan za Region i ekonomsko povezivanje. Kroz partnerstvo sa njemačkim Komitetom za ekonomske odnose sa istokom, Konferencija je dobila svoje mjesto i u Završnoj deklaraciji šefova vlada Zapadnog Balkana 2014. u Berlinu.

Tada je i zvanično Konferencija zavrijedila status najznačajnijeg ekonomskog skupa u Regionu, na koji rado dolaze i u njemu učestvuju i kompanije iz Njemačke, Austrije, kao i drugih zemalja Evropske unije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve