Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najveće prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok najmanje u prosjeku zarađuju u Makedoniji, Albaniji i Srbiji.

Ilustracija

Prema posljednjim dostupnim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji iznosi 1.108 eura. Istovremeno, to je jedina plata u zemljama u regiji koja premašuje “magični iznos” od 1.000 eura.

Prosječna plata u Sloveniji je dvostruko veća od prosječnih zarada u skoro svim zemljama regiona Balkana, isključujući Hrvatsku.

Poslije Slovenije slijedi upravo Hrvatska, još jedna članica Evropske unije iz regiona, u kojoj, kako pokazuju zvanični podaci Državnog zavoda za statistiku, prosječna plata iznosi 6.470 kuna, odnosno 873,9 eura.

Potom slijedi Crna gora u kojoj je, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu 2019. godine iznosila 511 eura.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH za drugi kvartal 2019. godine iznosila je 918 konvertibilnih maraka ili 469,3 eura. Prema tome, prosječna plata u BiH je trenutno za oko 638 eura manja nego u Sloveniji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna neto plata u Srbiji u junu ove godine iznosila je 53.633 dinara ili 454,7 eura.

Posljednji dostupni podaci Instituta za statistiku Albanije pokazuju da prosječna neto plata u toj zemlji iznosi 51.531 albanski lek, odnosno 423,1 euro.

I na samom kraju, najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosječna plata u toj zemlji u junu ove godine iznosila 25.205 denara ili 409,8 eura.

Komentari

avatar