Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Najveća švajcarska banka kupila Credit Suisse, posao vrijedan više od dvije milijarde dolara

Nakon što su u Americi u posljednjih nekoliko dana ugašene dvije važne banke u tehnološkom sektoru, Credit Suisse je saopštio kako se takođe nalazi u teškoj finansijskoj situaciji te da je potrebno pod hitno spasiti banku

Nakon nekoliko dana pregovora, najveća švajcarska banka UBS kupila je Credit Suisse nakon što je prihvaćena ponuda u iznosu većem od dvije milijarde dolara.

Ugovor o dionicama između švicarskih banaka trebao bi biti objavljen do ponoći.

“UBS će platiti više od 0,50 franaka po dionici, daleko ispod zaključne cijene od 1,86 franaka koliko je iznosila u petak. Švajcarska nacionalna banka pristala je ponuditi kreditnu liniju likvidnosti od 100 milijardi dolara Credit Suisseu kao dio sporazuma”, piše Financial Times.

Takođe, britanski list je saopštio kako je UBS pristao na ublažavanje klauzule o značajnim nepovoljnim promjenama koja bi poništila poslove ukoliko dođe do rasta kreditnog rizika.

Još ranije, švajcarski zvaničnici su naglasili kako će izmijeniti zakon kojim bi se zaobišlo glasanje dioničara o pitanju kupoprodaje banke s obzirom na krizu u kojoj se nalazi Credit Suisse. Ovakva odluka izazvala je veliko negodovanje dioničara koji su izjavili da je ovakav način kupoprodaje primjer negativnog korporativnog poslovanja.

“Ne mogu vjerovati da će naši članovi i dioničari biti sretni zbog ovoka. Nikada nisam vidio da su takve mjere preduzete. To pokazuje koliko je situacija loša”, poručio je Izvršni direktor Ethos fondacije Vincent Kaufmann koji predstavlja švicarske penzione fondove koji posjeduju između tri i pet posto dionica u obje banke.

Nakon što su u Americi u posljednjih nekoliko dana ugašene dvije važne banke u tehnološkom sektoru, Credit Suisse je saopštio kako se takođe nalazi u teškoj finansijskoj situaciji te da je potrebno pod hitno spasiti banku.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve