Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Najveća plata 174 minimalca

Dok se sindikat i opozicija “prepucavaju” s Vladom oko zahtjeva za povećanje minimalca, koji je najniži u regionu i iznosi 193 eura, najsvježiji podaci Poreske uprave pokazuju da je najtanji koverat zarađen u novembru primilo 7.269 zaposlenih. Nasuprot njima, u ovoj godini najveća zarada, na koju su plaćeni porezi i doprinosi, isplaćena je u avgustu i iznosila je neto 33.695 eura. Ovi podaci pokazuju da se za najveću zaradu mogu isplatiti više od 174 minimalne zarade, piše Pobjeda.

“Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava, najveća zarada isplaćena je u avgustu tekuće godine od 33.695 eura, a sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima, odnosno bruto 59.638 eura, isplaćena je licu zaposlenom u djelatnosti vađenja sirove nafte”, kazali su Pobjedi iz Poreske uprave.

Na drugom mjestu je zarada isplaćena u septembru, a na trećem u oktobru.

“Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava, najveća zarada za poreski period septembar tekuće godine je 17.102 eura, a bruto 30.269 eura. Isplaćena je licu zaposlenom u djelatnosti monetarnog poslovanja. U oktobru tekuće godine najveća neto isplaćena zarada bila je 10.328 eura, a sa porezima i doprinosima 18.281 euro. Ova isplata je registrovana u djelatnosti izgradnje stambenih i nestambenih objekata”, navode iz Poreske uprave.

U Crnoj Gori, po evidenciji Poreske uprave, ima blizu 192.000 zaposlenih.

“Posmatrajući podatke o licima prijavljenim na osiguranje kroz JPR obrasce dostavljene Poreskoj upravi šifra 101 lica zaposlena u privrednom društvu, drugom pravnom licu, državnom organu, organu jedinice lokalne samouprave ili kod fizičkog lica (poslodavac), ukupan broj zaposlenih u Crnoj Gori je 191.904”, navode iz Poreske uprave.

Broj zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu razlikuje se od mjeseca do mjeseca, ali istovremeno to ne znači da su baš svi sa evidencije primili samo 193 eura jer je česta pojava da poslodavci na ruke zaposlenom isplate razliku do pune plate i na taj način izbjegavaju poreze i doprinose. To je obostrano loše i po državu, ali i zaposlenog jer će mu penzija biti manja.

“Prema evidenciji kojom raspolaže Poreska uprava na dan 6. decembar 2018. godine, broj lica koja su primila minimalnu bruto zaradu u bruto iznosu u rasponu od 287 do 289 eura (minimalna je 288 eura bruto), prijavljenu kroz IOPPD prijave za poreski period 9/2018. iznosi 7.296”, saopštili su iz Poreske uprave.

Kako sada stvari stoje, ogromni raspon između najveće i najmanje zarade u Crnoj Gori zadržaće se i naredne godine. Sindikat i opocizija, a posebno SDP uporno traže povećanje minimalca sa 193 da 250 eura neto. Kao argument navode da je to najmanja zarada u regionu nasuprot visokim stopama rasta, koje prelaze četiri odsto i među najvećim su u Evropi.

I poslodavci podržavaju povećanje minimalne zarade, ali samo pod jednim uslovom da im se smanje opterećenja odnosno porezi i doprinosi na zarade.

Iz Vlade saopštavaju da je povećanje moguće samo ako se poveća poreski obuhvat, odnosno značajan broj obveznika iz nelegalnih prevedu u legalne tokove. Tome će, kažu, najbolje pomoći elektronska fiskalizacija koja je u pripremi.

izvor: Pobjeda

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve