Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

NAJGORE TEK SLIJEDI: Cijene nafte u porastu sedmu uzastopnu sedmicu, dostignut trogodišnji rekord

Cijene nafte svakim danom nezaustavljivo rastu.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je i prošle nedjelje dosegnuvši trogodišnji rekord, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati, dok je ponuda ograničena.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedjelje na 85,53 dolara, a u jednom je trenutku dostigla 86,10 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 1,7 posto, na 83,76 dolara, novi rekord od jeseni 2014. godine.

Podršku cijenama pruža rast potražnje za naftom, ali i ostalim energentima zbog oporavka svjetske ekonomije od koronakrize, dok najveći proizvođači ‘crnog zlata’ drže relativno ograničenu proizvodnju, prenosi Bankar.me.

Uz to, cijene rastu zbog bojazni od nestašice ugljena i gasa u Kini, Indiji i Evropi, što je podstaklo rast cijena tih energenata. Zbog toga su neki proizvođači struje prešli s gasa na jeftinije lož ulje i dizel.

Podsjećamo, od ponoći slijedi 14. povećanje cijena goriva u ovoj godini. Dizel će poskupiti 4 centa po litru, dok će Eurosuper 95 biti skuplji za tri centa. Eurosuper 98 takođe će poskupiti za četiri centra po litru.

Naredne dvije sedmice dizel će koštati 1,34 eura po litru. Cijena Eurosuper 95 biće 1,46 eura po litru, dok će cijena eurosuper 98 iznositi 1,50 eura po litru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve