Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Najavljene izmjene penzionisanima neće značiti ništa

Ona ističe i da dopune izmjene Zakona o radu, onako kako je predložena Skupštini, ne ukazuje na tu namjeru.

Poslije velikog pritiska javnosti, pojedinih sindikata i rijetkih nevladinih organizacija na “tajne” izmjene Zakona o radu kojima je u državi stvoren pravni i socijalni haos, a kojima su izmijenjeni kriterijumi za odlazak u penziju “po sili zakona” na način što je smanjena granica za prestanak radnog odnosa sa 67 na 66 godina, i dodatno za određeni broj godina ako je zaposleni radio na radnim mjestima sa beneficiranim radnim stazom, poslanici su se juče dogovorili da u srijedu izglasaju nove izmjene pomenutog zakona, kojima će odložiti primjenu sporne norme za narednu godinu. Međutim, najavljene izmjene neće značiti ništa ljudima koji su po sili zakona od 12. juna pošli u penziju, piše Pobjeda.

Vesna Simović Zvicer, koja je bila koordinatorka radne grupe za izmjenu Zakona o radu koja je kroz socijalni dijalog sa svim akterima radila tri godine na izmjenama Zakona usvojenim prethodne godine, za Pobjedu je kazala da se ovom intervencijom odlaganja primjene neće ispraviti greška već da treba vratiti prethodno rješenje. Na pitanje što će se dogoditi sa ljudima koji su po sili zakona od 12. jula u nenadanoj penziji, ona je kazala da im izmjena zakazana za srijedu ne znači ništa.

ISPOD RADARA

“Ljudi, koji su penzionisani po sili zakona u periodu od subote do srijede ova izmjena neće značiti ništa, osim ako zakonodavac ne iskoristi institut retroaktivnog djelovanja, na što imaju pravo u slučaju da se radi o javnom interesu”, objasnila je Simović Zvicer.

Ona ističe i da dopune izmjene Zakona o radu, onako kako je predložena Skupštini, ne ukazuje na tu namjeru.

Izvorpobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve