Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Najavljena izgradnja prvog “Bitcoin Cityja”

Salvador, jedina država na svijetu u kojoj je bitcoin (uz američki dolar) službena valuta, planira da izgradi čitav grad zasnovan na toj kriptovaluti.

To je u subotu objavio predsjednik Najib Bukele na predstavljanju “Sedmice bitcoina” u Salvadoru, piše portal KoinDesk.

“Bitcoin City” će biti smješten u zalivu Fonseka, nedaleko od vulkana. Vlada u podnožju samog vulkana planira da sagradi i elektranu koju će pokretati geotermalni izvori, a energijom će snabdijevati grad i “rudarenje” bitcoina, kazao je predsjednik.

Prema Bukeleu, “Bitcoin City” će biti pravi grad sa stambenim i trgovačkim četvrtima, restoranima, aerodromom i željezničkom stanicom.

Grad će biti izgrađen u obliku kruga (poput novčića), a na centralnom trgu biće izložen i veliki simbol bitcoina. Grad neće imati vlastitih prihoda, vlasništva, ni poreza, prenosi Jutarnji list.

Bukele je takođe rekao da planira izdavanje “bitcoin obveznice” u vrijednosti jedne milijarde dolara, finansijski instrument koji će razviti Blockstream na Liquid Networku. Od tog iznosa, 500 miliona će biti iskorišteno za izgradnju infrastrukture za rudarenje bitcoina u novom gradu, a ostalih 500 za kupovinu dodatnih bitcoina.

Uz trenutnu cijenu za trgovanje bitcoinom od 59.000 dolara, država će ovim potezom dobiti zalihu od 2.000 bitcoina.

Predsjednik Salvadora na prezentaciji “Bitcoin Cityja” uporedio se s Aleksandrom Velikim i Aleksandrijom koju je on sagradio. Za “Bitcoin City” je rekao da će postati novi svjetski finansijski centar, a pomenutu obveznicu koju će izdati nazvao je “vulkanskom”.

Salvador namjerava da kreira zakone o hartijama od vrijednosti i da licencu firmi Bitfinex Securities da sprovede izdavanje, saopštio je Blockstream, prenosi biznisinfo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve