Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Nacrt Zakona o solidarnom doprinosu treba povući iz javne rasprave

Tokom diskusije, učesnici sastanka su naveli konkretne komentare i sugestije, ukazali na čl. 140 i čl. 147 Ustava Crne Gore i apostrofirali sve sporne elemente ovog zakonskog teksta

Nacrt Zakona o solidarnom doprinosu treba povući iz javne rasprave koja je u toku (trajanje produženo do 20. aprila), zaključeno je na sastanku privrednika održanom u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Tokom diskusije, učesnici sastanka su naveli konkretne komentare i sugestije, ukazali na čl. 140 i čl. 147 Ustava Crne Gore i apostrofirali sve sporne elemente ovog zakonskog teksta.

Takođe, iskazali su jedinstven stav da kriterijumi kojima se određuje na koga zakon treba da se primijeni nisu relevantni, i to iz razloga što su kvantitativni a ne kvalitativni, te finansijsku sliku poslovanja ne prikazuju na pravi način.

Poručili su da se, ovim zakonom, Crna Gora može prikazati kao nepredvidiva poreska destinacija sa oscilirajućim porezima, što šalje veoma lošu poruku ne samo domaćim, već i stranim privrednicima i investitorima.

“Iz tog razloga, predmetni nacrt može postati svojevrstan dodatan teret po pitanju dalje realizacije i održivosti poslovnih inicijativa, a time i ukupnog ekonomskog rasta i razvoja Crne Gore. Da bi takav scenario izbjegli, privatni sektor od prvog dana mora biti uključen u sve proces planiranja mjera i politika koje se, direktno ili indirektno, odražavaju na poslovanje privrede, a time i budžetske prihode ostvarene po tom osnovu”, navodi UPCG.

Razumljiva je, ističu, namjera resornog ministarstva, kao i težnja da se određenim potezima dodatno podrži stabilnost i sigurnost javnih finansija. U tom smislu, UPCG i njeno članstvo ostaju otvoreni za saradnju i konstruktivan, otvoreni dijalog, usmjeren na iznalaženje rješenja za stanje državnog budežeta, a naročito za nagomilane probleme sektora privrede.

Sve sugestije dobijene na ovom i sastancima koje će (istim povodom) uskoro organizovati, UPCG će priključiti već prikupljenim komentarima članstva, a zatim ih tako objedinjene, u roku određenom za javnu raspravu, dostaviti resornom ministarstvu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve