Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Nacionalna turistička organizacija učestvovala na seminaru Formiranje mreže turističkih opservatorija na Mediteranu

Seminar je bio prilika da se učesnici upoznaju sa alatima koje je projekat BEST MED razvio tokom svoje prve dvije godine djelovanja u cilju održivosti turističkih politika na području Mediterana

Predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO) Crne Gore učestvovovali su na seminaru Formiranje mreže turističkih opservatorija na Mediteranu – Upravljanje i dijeljenje podataka za održivi turizam koji se održao u okviru međunarodnog projekta BEST MED (Beyond European Sustainable Tourism) u Rimu, saopšteno je iz NTO.

“Seminar je bio prilika da se učesnici upoznaju sa alatima koje je projekat BEST MED razvio tokom svoje prve dvije godine djelovanja u cilju održivosti turističkih politika na području Mediterana”, navodi se u saopštenju.

Glavni cilj seminara, kako su istakli je, doprinos stvaranju mediteranske mreže opservatorija za održivi turizam kako bi upravljanje podacima postalo homogenije i kako bi se na taj način poboljšalo upravljanje sektorom na transnacionalnom nivou.

“Predstavnici NTOCG su tokom seminara u Rimu sa partnerima iz projekta razmijenili iskustva u upravljanju podacima u planiranju u turizmu. Učešće na seminaru uzeli su i predstavnici Uprave za statistiku MONSTAT, koji su prezentovali svoj rad u okviru sesije koja je posvećena razmjeni ideja o razvoju mediteranske mreže observatorija održivog turizma”, dodaje se u saopštenju.

Tokom seminara organizovan je i okrugli sto pod nazivom Mreža saradnje za razmjenu podataka u planiranju razvoja održivog turizma, gdje su učestvovali i predstavnici Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

“Seminar u Rimu organizovan je u okviru međunarodnog BEST MED (Beyond European Sustainable Tourism) projekta, čiji je NTOCG partner u Crnoj Gori. Ovaj projekat ima za cilj unapređenje efikasnog upravljanja Mediteranom. Ideja projekta je kreiranje novog, integrisanog i održivog turističkog planiranja u cilju ublažavanja sezonalnosti u zemljama Mediterana”, piše u saopštenju NTO.

Projekat se sprovodi od strane sedam mediteranskih zemalja, a pored Crne Gore partneri projekta su Španija, Portugal, Francuska, Italija, Hrvatska, Slovenija i Grčka.

“U okviru projekta BEST MED, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u narednom periodu planira organizacuju treninga za turističku privredu Crne Gore u cilju predstavljanja modela sa setom indiikatora kojima će se unaprijediti održivi razvoj kulturnih staza”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve