Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Na evidenciji Zavoda 851 osoba iz romske i egipćanske nacionalnosti traži zapošljenje

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno se nalazi 851 osoba iz romske i egipćanske nacionalnosti koje aktivno traže zapošljenje. To je istaknuto na konsultacijama državnog sekretara u Ministrastvu za ljudska i manjinska prava Aleksandra Saše Zekovića i Nevene Šuković, savjetnice u ZZZCG i članicr Komisije za praćenje i implementaciju “Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020“.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno se nalazi 851 osoba iz romske i egipćanske nacionalnosti koje aktivno traže zapošljenje. To je istaknuto na konsultacijama državnog sekretara u Ministrastvu za ljudska i manjinska prava Aleksandra Saše Zekovića i Nevene Šuković, savjetnice u ZZZCG i članice Komisije za praćenje i implementaciju “Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020“.

ZZZCG

“Podaci o etničkom porijeklu su dobijeni na osnovu njihovog samodeklarisanja što je važna odrednica identiteta”, navode u Ministarstvu.

Šuković je predstavila aktuelne podatke koji su značajni za razumijevanje problematike zapošljavanja i planiranja daljeg djelovanja.

“Od ukupnog broja nezapošljenih lica evidentiranih kod ZZZ njih 25 je sa srednjom školskom spremom od čega je sedamnaest sa završenim trećim stepenom i osam lica sa završenim četvrtim stepenom. Jedno lice je sa višom školom(završenim šestim stepenom) a dva lica su sa završenim fakultetom (sedmi stepen školske spreme)”, kazala je ona.

Kostatovano je da Romi i Egipćani prema obrazovnom nivou, posjedovanju tržišno upotrebljivih znanja, sposobnosti i vještina i načinu na koji znanja i sposobnosti koriste u najvećem broju spadaju u kategoriju teže zapošljivih osoba.

Detaljno je predstavljena odgovornost i rad savjetnika koji prati svaku evidentiranu osobu na birou rada.

“To podrazumijeva, između ostalog, uredno informisanje o oglasima, upućivanje ka poslodavcima, svrstavanje prema stepenu zapošljivosti, utvrđivanje plana zapošljavanja”, ističu u Ministarstvu.

ZZZ Crne Gore posvećeno i aktvno sprovodi i grupno savjetovanje kroz koje se organizuju radionice radi sticanja i razvijanja znanja i vještina za aktivno traženje posla.

Dogovoreno je da se intenziviraju aktivnosti prema obrazovanim Romima i Egipćanima sa evidencije ZZZ Crne Gore koji kontinuirano pokazuje otvorenost za uspostavljanje saradnje i širenje partnerske podrške prema socijalnoj inkluziji svih ranjivih grupa.

Ministarstvo je prepoznalo potrebu da se osnaži promovisanje zapošljavanja ranjivih grupa, uz predstavljenje pozitivnih primjera i promociju takvih poslodavaca a posebno da se ponovo kreiraju subvencije za zapošljavanje određenih grupa unutar romske i egipćanske zajednice.

“Kada bi se podržalo zapošljavanje obrazovanih Roma i Egipćana, u praktičnom i suštinskom smislu bi se osnažila poruka o značaju i koristima obrazovanja”, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu je istaknuta važnost da se pri angažovanju i zapošljavanju lica koji pomažu socijalnu inkluziju Roma i Egipćana vodi računa o poznavanju jezika koje govore i koriste ove zajednice.

“Jezička barijera je jedan od glavnih ograničavajućih faktora pri realizaciji programa aktivne politike zapošljavanja ali i za bolji uspjeh u obrazovanju. Zato je važno da se pri izboru kandidata naročito vodi računa o njihovom poznavanju romskog i albanskog jezika, bez obzira na nacionalnost jer je to ključno za buduću komunikaciju i dobre rezultate”, navode oni.

Zajednički je prepoznata potreba da se kroz unaprijeđenu pažnju MLJMP, Ministarstva prosvjete, ZZZ Crne Gore i poslodavaca osnaže aktivnosti u odnosu na rezultate zapošljavanja Roma i Egipćana.

“MLJMP će predložiti format međusobne diskusije, uz uključenost organizacija civilnog društva koje se trebaju prepoznati kao ozbiljan partner u zapošljavanju obrazovanih i kvalifikovanih pripadnika ovih etničkih zajednica i kod prepoznavanja mogućih primjera diskriminacije na tržištu rada”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve