Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Na auto-putu povezuju instalacije i testiraju sistem

Svi radovi neophodni za nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja moraju biti završeni prije puštanja u saobraćaj auto-puta

Na prioritetnoj dionici auto-puta od Smokovca do Mateševa preostalo je da se završi povezivanje elektro-mašinskih instalacija i testiranje sistema kontrole i upravljanja, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Naveli su da su ostali i pojedini radovi van trase auto-puta (devijacije lokalnih puteva, regulacija rijeke Tare u zoni petlje Mateševo…) kao i završni radovi na portalima tunela (ozelenjavanje i pejzažno uređenje) i sl., a za koje nije potrebno značajno vrijeme za završetak. Osim toga, u završnoj su fazi i naknadno ugovoreni radovi na petlji Smokovac, vodosnabdijevanju i trajnom napajanju električnom energijom.

“Svi radovi neophodni za nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja moraju biti završeni prije puštanja u saobraćaj auto-puta”, poručeno je iz MKI.

Ranije je saopšteno da je razlog kašnjenja puštanja u rad prve dionice auto-puta, između ostalog i nedostatak opreme za održavanje auto-puta.

“Monteput kao upravljač auto-putem je sproveo postupke javnih nabavki za neophodnu opremu i vozila za održavanje auto-puta”, rekli su iz MKI i dodali da je pored obezbjeđivanja vozila i opreme potrebne za održavanje i upravljanje auto-putem, Monteput raspisao i oglase za zapošljavanje nedostajućeg kadra.

“U toku je postupak izbora kadrova koji ispunjavaju tražene uslove. Nakon toga slijedi obuka čime će se stvoriti uslovi da prije puštanja auto-puta u saobraćaj sve službe budu kadrovski i tehnički opremljene “, kazali su iz MKI.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće puštanje u probni rad prije završetka svih radova, iz MKI su objasnili da tome prethodi rješenje nadležne inspekcije, a prije toga izvještaj državne komisije za tehnički pregled i inženjera (francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata).

Naveli su da su svi evidentirani nedostaci otklonjeni ili u fazi otklanjanja, što je obaveza i radi se o trošku izvođača radova kompanije CRBC.

U toku je, naveli su, izrada akta kojim će se definisati cijena putarine za ovu dionicu auto-puta.

“Podsjećamo da su dosadašnje projekcije razmatrale varijantu cijene od 0,08 eura po kilometru za putničko vozilo”, kazali su iz MKI.

Izgradnja ove dionice počela je 2015. i nakon što je rok završetka probijen tri puta i od novembra, kad je bio zadnji rok, se ne utvrđuje novi.

Ukupna dužina prioritetne dionice je 41,5 km, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama četiri petlje, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocijevnih tunela, dugih 17,7 kilometara.

Cijena proritetne dionice auto-puta prema osnovnom ugovoru je bila 809,6 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina, a početkom jula prošle urađen je hedžing aranžman sa evropskim i američkim bankama, kojim je, kako tvrde, smanjena kamatna stopa

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve