Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Muškarci u penziju sa 66, žene 64 godine, brisati četvrtine najlošijih godina osiguranja

Socijaldemokratska partija je danas održala press konferenciju povodom predavanja u skupštinsku proceduru prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Socijaldemokratska partija je danas održala press konferenciju povodom predavanja u skupštinsku proceduru prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a ključne odredbe u okviru ove izmjene tiču se smanjenja broja godina za penzionisanje za muškarce na 66, a za žene na 64 godine starosti.

Raško Konjević

Predlog Zakona su predstavili zamjenik predsjednika SDP Raško Konjević i potpredsjednik SDP Bojan Zeković.

Zeković je govoreći o razlozima zbog kojih je ovaj zakon predložen naveo da se radi o izmjenama i dopunama zakona koje su dogovorene između socijalnih partnera prije više od godinu dana, a Socijalni savjet dao pozitivno mišljenje još u junu 2019-te.

“Planirano je da Zakon počne sa primjenom od januara 2018, ali zbog neodgovornosti i nerada u Vladi njegova realizacija je upitna i za 2020-tu godinu, zbog čega stotine budućih penzionera trpe veliku štetu, jer mnogi od njih ne rade više, dok ne žele da odu u penziju pod nepovoljnim uslovima. Ključne odredba u okviru ove izmjene tiču se smanjenja broja godina za penzionisanje za muškarce na 66, a za žene na 64 godine starosti, umjesto dosadašnjih 67, kao i brisanje četvrtine najlošijih godina osiguranja, što bi značajno uvećalo iznos penzija”, kazao je Zeković.

Konjević je izjavioda će tražiti da se navedeni prijedlog zakona nađe na prvom redovnom zasijedanju Skupštine kako bi se hiljadama budućih penzionera omogućio povoljniji odlazak u zasluženu penziju.

Cititarajući predstavnike sindikata naveo je da i pored dogovora socijalnih partnera ovaj zakon stoji u nečijoj ladici već godinu dana.

“Ne znam da li to ladica resornog ministra Purišića ili potpredsjenika Simovića, ali zbog toga su naši penzioneri u nepovoljnom položaju i imaju manji iznos penzija. Dogovorom koji je postugnut prije godinu dana je bilo predviđeno da se poveća i iznos minimalne penzije na 145 eura, kao i smanjenje godina potrebnih za odlazak u penziju”, izjavio je Konjević.

Prema njegovim riječima, penzije u Crnoj Gori, kao i plate, stagniraju duži niz godina.

“U protekle tri godine su zbog inflacije smanjene za čak 4 odsto i pored nominalnog rasta sa 284 na 288 eura”, zaključio je Konjević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve