Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Mujović: Kvar na TE Pljevlja ništa neuobičajeno, ali je nepovoljan momenat prekida rada

TE Pljevlja je, kako je kazao, jedan živi organizam koji trpi određene pritiske i poremećaje, a to što se desilo nije ništa što se može podvesti pod nebrigom ili nečim što nije uobičajeno

TE “Pljevlja” prekinula je sinoć proizvodnju zbog curenja na ekranskoj cijevi u kotlovskom postrojenju. Dekan elektrotehničkog fakulteta Saša Mujović je kazao da je pomenuti kvar nešto što se može smatrati uobičajenim za eleketro-energetski sistem.

TE Pljevlja je, kako je kazao, jedan živi organizam koji trpi određene pritiske i poremećaje, a to što se desilo nije ništa što se može podvesti pod nebrigom ili nečim što nije uobičajeno.

„Ono što je loša situacija jeste momenat u kojem je to nastalo. Ovo je period kada imamo povoljnu hidrologiju, naše HE će raditi visokim kapacitetom, a uz dodatni rad TE bi mogli da izvozimo određenu količinu električne energije i na taj način da EPCG ostvari određeni profit.

Na ovaj način kada imate da TE Pljevlja, koja je glavni izvor elektrine energije kada je ona ispala iz pogona dolazite da imate manjak energije i pored vrlo povoljne hidrološke situacije. Nije povoljan momenat, ali što se tiče kvara nema prostora nikakvom senzacionalizmu”, rekao je Mujović.

Vjeruje da će ljudi koji rade u TE Pljevlja učiniti sve sa aspekta opripreme TE za sezonu i da je remont urađen kako treba.

Jednostavno, prema riječima Mujovića, dešavaju se neke stvari koje su van kontrole i koje su potpuno proizvodnog karaktera.

“Ako imamo na umu da TE proizvodi električnu energiju po cijeni 50 eura, a da se ta električna energija, za razliku od vremenskog perioda kada je kupujete na berzi, prodaje za 300, 400, 500 pa u nekim uslovima i mnogo većim ciframa, onda nije teško izračunati, da nešto što proizvedete po jednoj cijeni, a možete najmanje 10 puta više da prodate, kolike možete očekivati gubitke.

Sa tog aspekta, jedna nepovoljna situacija, ali opet nije nešto što je neuobičajeno, ispadi su nešto što je u opisu, ličnoj karti svake elektrane i generalno svakom elektro-energetskom postrojenju”, zaključio je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve