Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša: Zaštitili smo konkurentnost domaćih kompanija iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora

Iz SD-a podsjećaju da je Skupština Crne Gore nedavno donijela izmjene Zakona o akcizama, kojima je uvedena akciza na proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu

Potpredsjednik i poslanik SD-a, Boris Mugoša istakao je da je Vlada na jučerašnjoj sjednici podržala predlog poslanika Socijaldemokrata da se dopunom Zakona o akcizama zaštiti konkurentnost domaćih kompanija iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora, kroz izuzeće obračuna akcize na ambalažu.

Iz SD-a podsjećaju da je Skupština Crne Gore nedavno donijela izmjene Zakona o akcizama, kojima je uvedena akciza na proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu.

Međutim, kaže Mugoša, navedeno zakonsko rješenje je izazvalo veliko nezadovoljstvo naročito kod domaćih proizvođača vode i mlijeka, koji su istakli da bi primjena važećeg zakonskog rješenja dovela do povećanja njihovih troškova, što bi se reflektovalo na povećanje prodajne cijene i to samo domaćih proizvoda ne i uvoznih, jer po postojećem zakonskom rješenju akcizu plaćaju samo domaći proizvođači, ali ne i uvoznici vode, sokova, mliječnih proizvoda na koje se odnosi većina plastičnog otpada zato što oni formalno ne uvoze plastiku već gotov proizvod upakovan u plastiku.

Na taj način akcizu plaćaju domaće fabrike vode i mljekare, na plastične boce koje uvezu u koje će sipati vodu, mlijeko, jogurt, ali ne i oni koji uvoze te gotove proizvode iako se nalaze u plastičnim bocama, čime se dodatno stvara nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima, koji su inače suočeni sa ogromnom konkurencijom sa velikim uvoznicima.

“Slabljenjem domaćih kompanija i njihove prodaje došlo bi do povećanja ionako velike uvozne zavisnosti Crne Gore, izgubila bi se radna mjesta, prihodi po osnovu poreza i doprinosa i dr. Zbog toga je veoma važno da se usvoji naš predlog i da se od obaveze plaćanja akcize izuzmu proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu koji se koriste kao ambalaža u industriji hrane i pića, kako bi zaštitili konkurentnost domaćih kompanija. Sada, nakon pozitivnog mišljenja Vlade na naš predlog dopuna zakona o akcizama, još preostaje da se navedeno predloženo zakonsko rješenje što prije usvoji na tekućoj sjednici Parlamenta”, zaključuje potpredsjednik SD-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve