Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Mugoša: Vjerujem da nije u pitanju neznanje, već namjera da se satre crnogorsko stočarstvo

Kako je kazao, tokom proteklih 17 mjeseci imao sam dilemu da li je u pitanju neznanje ili loša namjera ali danas sam sve više ubijeđen da je u pitanju namjera da se crnogorska poljoprivreda uništi i država dovede u stanje zavisnosti od nekih drugih

Od prvog dana stupanja na dužnost aktuelnog menadžmenta ministarstva poljoprivrede povlače se potezi koji čine ogromnu štetu crnogorskoj poljoprivredi. Iako smo na početku mandata mnoge greške mogli pripisati nesnalaženju koje prate svaki početak rada poslednje odluke koje je Ministarstvo donelo ne mogu se ničim opravdati, saopštio je član Predsjedništva SDP i predsjednik Odbora Glavnog grada Socijaldemokratske partije Crne Gore, Budimir Mugoša. 

Kako je kazao, tokom proteklih 17 mjeseci imao sam dilemu da li je u pitanju neznanje ili loša namjera ali danas sam sve više ubijeđen da je u pitanju namjera da se crnogorska poljoprivreda uništi i država dovede u stanje zavisnosti od nekih drugih.

“Sjetimo se prodaje pšenice iz barske luke koja je uprkos našim argumentima da se samelje, prodata je u najgorem mogućem trenutku. Da ne govorim o subvenciji za koncentrat za mjesec avgust i septembar prošle godine koja nije još isplaćena”, kazao je Mugoša.

On je podsjetio da je više od godinu dana traženo od resornog ministra da pomogne sektoru poljoprivrede posebno stočarstvu kako bi se ovaj najznačajniji sektor svake poljoprivrede sačuvao. Nuđeni su vrlo argumentovani predlozi rješenja, protestovalo se ali stočari su uglavnom nailazili na nerazumijevanje, a više puta i na vrijeđanje i omalovažavanje.

“Poslije upornih protesta, institucionalne i vaninstitucionalne borbe Ministarstvo je odobravalo neke vidove pomoći koji su bili neadekvatni i neblagovremeni, a sektor je tonuo sve više, nestalo je više hiljada krava i nastupila je nestašica mlijeka u otkupu”, rekao je Mugoša.

Kkao je dodao, poslije velikih pritisaka na ministarstvo početkom godine stvorena je atmosfera konstruktivnih razgovora na kojima su farmeri pokušali da artikulišu svoje potrebe i kreiraju mjere u skladu sa svojim potrebama.

Dva vrlo važna pitanja – Akcize na gorivo i obnovu stočnog fonda farmeri su usaglasili sa nadležnima i ponadali se u bolje dane i dobre namjere.

“Međutim, ministarstvo je obesmislilo sve i mimo dogovora uradilo pravilnik o uslovima povraćaja akciza na gorivo uvodeći uslov da je traktor registrovan čime je više od 90 odsto farmera ostalo bez mogućnosti povraćaja a i takav nakaradan pravilnik nije stavljen u pravni promet”, naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, druga prevara od strane Ministarstva se odnosi na javni poziv za nabavku stočnog fonda prije svega steonih junica, ova mjera je trebalo da ublaži pad broja muznih grla i poboljša rasni sastav. Opredijeljeno je milion eura kao i uvjeravanje da će podrška biti 70 odsto.

“Prva prevara je da će biti podrška 70 odsto. Trenutno je nemoguće nabaviti kvalitetno grlo ispod 2.500 eura sa svim troškovima a podrška je limitirana na 1.400 eura što je mnogo manje od 70 odsto”, kazao je Mugoša.

Kko je ocijenio, poseban je problem način isplate.

“Na više sastanaka je razgovarano i na kraju usaglašen model. Da farmer na račun dobavljača po profakturi uplati 30 odsto, a da Ministarstvo poslije priloženog dokaza o uplati – sfifta- uplati 70 odsto. Na ovaj način bi farmeri mogli isfinansirati nabavku a država je ta sredstva inače obezbijedila. Međutim javni poziv koji je objavljen, osim niza besmislenih uslova, ima jedan koji je nepremostiv a to je da farmer izvrši kompletnu nabavku i u komplikovanoj proceduri izvrši povraćaj do kraja godine”, kazao je Mugoša.

To praktično znači da farmer za nabavku 15 junica treba da obezbijedi najmanje 40.000 eura koje uglavnom nema a novac opredijeljen za podršku leži na računu ministarstva.

“Prošle godine je urađena slična stvar, javni poziv je bio tako koncipiran da nije realizovana ova mjera i nije kupljena niti jedna junica a sredstva su ostala u budžetu iako su i tada javno upozoreni da je javni poziv besmislen i da se ne može realizovati”, dodao je Mugoša.

Imajući u vidu sve navedeno sve više vjerujem da nije u pitanju neznanje i nesnalaženje već loša namjera da se satre crnogorsko stočarstvo koje je u kritičnoj situaciji.

“Zato pozivam ministarstvo da povuče ovaj javni poziv, da ga objavi u skladu sa dogovorom, potrebama i mogućnostima farmera ili sačeka novog ministra i menažment koji će imati više razumijevanja a farmere da ne apliciraju na javni poziv i ne navlače sebi omču oko vrata i nadaju se razumnijem stavu Vlade”, zaključio je Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
19.04.2022-16:58 16:58

Gospodine Mugosa ne dozvoliite da jedna kombii parija SNP podrzana od SPC i sramotnog Vucica “vodi Crnu Goru”.Da ludi magarac Jokovic Vladimir zvani BIDON (bolje mu pristoji BUKVA) nepismeni, bude “glavna karika”u ministasrstviima,da on ili kreten Scekic vode Ministarstvo poljoprivrede( sto je vase znanje kao poznavaocu Crnogorskih prilika u poljoprivredii)jer ti podrepnici iz SNP hoce da prave nekakvu Vladu bez Crnogoraca uz “amanet”Albanskog lukavog cetnika Abazovica.No iskkreno vjerujemo da ce gospodin Milo Djukanovic sve ovo “prekinuti ka na trup”.Nema Vlade bez CRNOGORACA,da je vjecna Crna Gora.