Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša: “Poreski dug MCP je višemilionski, moguća prinudna naplata”

Mitropolija crnogorsko-primorska ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro računa u poslovnim bankama preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona eura, saopštio je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša

Mitropolija crnogorsko-primorska ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro računa u poslovnim bankama preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona eura, saopštio je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

“Poreski dug za prijavljenih 38 sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske je premašio 300.000 eura. Procjena je da je ukupni dug višemilionski. Zato je Poreska uprava pokrenula kontrolu u svim vjerskim zajednicama. Ako MCP ne plati poreski dug dobrovoljno zakonska obaveza Poreske uprave je da dug naplati prinudno – sredstvima sa računa MCP ili od njene imovine. Naravno, ne od vjerskih objekata već od nekretnina kojima MCP raspolaže na atraktivnim lokacijama”, saopštio je Mugoša.

Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, Mitropolija crnogorsko-primorska predstavlja najveću vjersku organizaciju u Crnoj Gori, kako po broju objekata koje koristi, tako i po imovini kojom raspolaže, iznosu prihoda koje ostvaruje, te broju računa otvorenih u komercijalnim bankama i broju privrednih društava u kojima je osnivač.

“Međutim, kod iste je zabilježen nizak stepen poštovanja poreskih propisa, kako sa aspekta prijavljivanja, tako i sa aspekta plaćanja poreskih obaveza. Mitropolija ima dospjela neizmirena potraživanja u iznosu od 340 hiljada eura, ali i već 9 godina kod iste nije evidentirano nijedno zaduženje, zbog nepotpunih i netačnih registracionih podataka za utvrđivanje poreskih obaveza. Imajući u vidu navedeno, procijenjene obaveze ovog subjekta iznose više miliona eura“, saopštio je direktor Poreske uprave.

“>

 

Komentarišući poreske obaveze vjerskih zajednica direktor Mugoša je saopštio da Poreska uprava prati regularnost poslovanja svih vjerskih zajednica te da je kod Mitropolije otpočela postupak inspekcijskog nadzora radi provjere tačnosti u obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza.

„Ukoliko Mitropolija ne pristupi izmirenju obaveza, Poreska uprava će pristupiti naplati poreskog duga primjenom mjera prinudne naplate, u skladu sa zakonom, a posebno imajući u vidu da je ova vjerska zajednica izvršila promet sredstava u iznosu od više desetina miliona eura preko žiro-računa. Mjere prinudne naplate mogu se primijeniti i na imovinu dužnika, i to ne na vjerske objekte, već isključivo na objekte opšte namjene, a imajući u vidu da ista raspolaže stambenim jedinicama u elitnom dijelu Glavnog grada, te da je dio građevinskih poduhvata u Budvi, i posjeduje zemljište u Buljarici namijenjeno izgradnji turističko-hotelskih kapaciteta“, rekao je Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve