Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Mugoša: Prihvaćena inicijativa za saslušanje ministara zdravlja i finansija

Naime, kako je istakao Mugoša, prije nekoliko dana je javnost upoznata sa podacima o neizmirenim obavezama Fonda zdravstva koje su na dan 31. 12. 2021. godine iznosile oko 59 miliona eura bez kapitalnih izdataka, a na isti dan godinu ranije oko 39,7

Potpredsjednik i poslanik SD-a Boris Mugoša je naveo da je skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje jednoglasno prihvatio njegovu inicijativu da se održi saslušanje ministara zdravlja i finansija povodom finansijske situacije u zdravstvenom sistemu, odnosno njegove održivosti.

Naime, kako je istakao Mugoša, prije nekoliko dana je javnost upoznata sa podacima o neizmirenim obavezama Fonda zdravstva koje su na dan 31. 12. 2021. godine iznosile oko 59 miliona eura bez kapitalnih izdataka, a na isti dan godinu ranije oko 39,7.

Neizmirene obaveze ove zdravstvene ustanove su u 2021. godini porasle za čitavih 20 miliona eura, odnosno za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu; dug prema privatnim apotekama veći je za oko šest miliona, a dug prema privatnim klinikama je porastao za oko 1,7 miliona eura. Osim toga, govorilo se o desetinama miliona obaveza koje se do sada nisu spominjale, dugovanjima za odvojeni život mladim ljekarima na specijalizacijama van Crne Gore i dr.

Takođe, prema informacijama nadležnih iz Vlade Crne Gore, nakon ukidanja plaćanja doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje kroz program Evropa sad Fond za zdravstveno osiguranje nema održivo finansiranje.

“Kako je finansijska održivost zdravstvenog sistema jedan od ključnih faktora kvaliteta zdravstvene zaštite koja se pruža građankama i građanima, neophodno je održati saslušanje predstavnika resora zdravstva i finansija i utvrditi stvarno stanje po pitanju finansijske održivosti zdravstvenog sistema, kao i odgovornost za takvo stanje”, zaključuje Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve