Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Mugoša: Od Vektre Jakić naplaćena dva miliona eura

On je kazao da je pljevaljsko preduzeće, u koje je prije dva dana iniciran stečaj, školski primjer da je PU uradila sve što je mogla.

Poreska uprava (PU) naplatila je od Vektre Jakić kroz reprogram poreskih potraživanja dva miliona eura, saopštio je na jučerašnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet direktor PU Miomir M. Mugoša.

On je kazao da je pljevaljsko preduzeće, u koje je prije dva dana iniciran stečaj, školski primjer da je PU uradila sve što je mogla.

“Naplatili smo kroz reprogram dva miliona eura od Vektre Jakić. Kroz zakonsku mogućnost da naplatimo od dužnikovog dužnika, u ovom slučaju od kompanije Cijevna komerc, naplatili smo 1,5 miliona eura”, rekao je Mugoša, odgovarajući poslaniku SDP-a Rašku Konjeviću koji smatra da je stečaj u firmu biznismena Dragana Brkovića trebalo uvesti ranije.

Mugoša je ukazao da to nije bilo moguće zbog zakona.

“Nije trebalo davno da uvedemo stečaj, zbog toga što nas zakon obavezuje da prije nego iniciramo stečaj pokušamo sa svim mjerama koje nam zakon dozvoljava i omogućava da naplatimo. Tek nakon toga iniciramo stečaj. Sve mjere naplate, hipoteke, zaloge, PU je, kada je riječ o Vektri Jakić i njenim kompanijama, uradila kako treba, a specijalno tužilaštvo je ispitivalo naše postupanje u slučaju ovih kompanija. Između ostalog, uspostavili smo zalog vrij edan milion eura nad 31 kamionom kojim gazduje Vektra Jakić”, istakao je Mugoša.

Direktor PU tvrdi i da je Konjevićeva zasluga što su kompanije Vektra grupe u reprogramu.

“Zašto su kompanije Vektra grupe danas u reprogramu je isključivo Vaša zasluga. Član sedam uredbe koju ste Vi uradili, kaže sljedeće: Poresko potraživanje poreskog dužnika nad kojim je otvoren stečajni postupak, ne može biti predmet reprograma, osim ako se stečaj sprovodi kroz reorganizaciju. Svih šest kompanija Vektre, koje su ušle u reprogram, ušli su na osnovu tog dodatka”, istakao je Mugoša i dodao da u radu PU nema selektivnosti.

Konjević je na kontrolnom saslušanju direktora PU i ministra finansija Darka Radunovića o primjeni Zakona o reprogramu precizirao da ukupan dug Brkovićevih kompanija iznosi 12 miliona eura.

“Dug Vektre Jakić je prije devet godina iznosio 330.000 eura, 2016. je bio 4,7 miliona, a ove godine iznosi 7,5 miliona eura. Garantujem, da PU nema nijedno sredstvo obezbjeđenja za Vektru Jakić u iznosu većem od milion eura. To znači da ćemo automatski da izgubimo šest miliona”, smatra Konjević.

On je, na saslušanju čiji je inicijator, rekao i da nema očuvanja radnih mjesta kad neko duguje tolike iznose za poreze. Poslanik SDP-a je pitao i koliko je PU naplatila od podgoričke kompanije Ave-Marija Kolčević koja je 2016. dugovala sedam miliona eura, a prije devet godina 868.000 eura.

“U Ave Mariji Kolčević je iniciran stečaj i to je sada u Privrednom sudu. Prije stečaja nijesmo ništa naplatili”, odgovorio je Mugoša.

PU će do 30. juna, kako je najavio Mugoša, inicirati stečaj za još 300 preduzeća. On je naveo da je od 2017. godine, kada je počela primjena Zakona o reprogramu poreskih potraživanja, donijeto 1.509 rješenja o ukidanju reprograma čiji ukupan dug iznosi 50 miliona eura.

“Imamo 72 odsto poštovanja reprograma. Postavlja se pitanje šta je sa onih 28 odsto što ne poštuju reprogram? Tu su i oni koji su u reprogram ušli bez realne osnove da unaprijede i održe biznis. Zbog toga je PU donijela 1.509 rješenja o ukidanju reprograma. Kao posljednju i najrepresivniju mjeru koja je na raspolaganju inicirali smo stečaj za 426 poreskih obveznika kojima je rješenje o reprogramu ukinuto i pripremili još 300 stečajeva do kraja drugog kvartala”, kazao je Mugoša.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve