Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša: Iznos blokiranog duga porastao za godinu preko 125 miliona eura

Mugoša ukazuje da je odnosu na kraj prošle godine, broj blokiranih firmi i preduzetnika veći za 230, a iznos duga na osnovu kojeg su blokirani veći je za blizu 80 miliona eura

Na kraju septembra, prema zvaničnim podacima, više od 19 hiljada firmi i preduzetnika je u blokadi, navodi poslanik SD-a Boris Mugoša.

“U odnosu na septembar prošle godine broj blokiranih firmi i preduzetnika je povećan za 460, a iznos blokiranog duga za preko 125 miliona eura”, ističe Mugoša.

Takođe, Mugoša ukazuje da je odnosu na kraj prošle godine, broj blokiranih firmi i preduzetnika veći za 230, a iznos duga na osnovu kojeg su blokirani veći je za blizu 80 miliona eura.

“Navedeni podaci po ko zna koji put govore o tome da je nelikvidnost privrednih subjekata jedan od najozbiljnijih problema crnogorske ekonomije i da je umjesto bajkovitih obećanja neophodno preduzimati konkretne ekonomski i finansijski održive mjere za oporavak izuzetno ranjive crnogorske privrede i jačanje njenog razvojnog potencijala”, ističe poslanik Socijaldemokrata.

U cilju poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata, osim povoljne kreditne podrške i smanjenja (para)fiskaliteta, Mugoša navodi da Socijaldemokrate predlažu prelazak na model plaćanja PDV-a po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi; primjenu instituta multilateralne kompenzacije odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više privrednih subjekata; dosljednije primijenjivanje antimonopolske politike; kontrolisanje rokova izmirenja novčanih obaveza u cilju eliminisanja prakse ’’besplatnog kreditiranja’’ pojedinih privrednih aktera od strane dobavljača i podrške privrednim subjektima, koji su pred gašenjem usljed problema naplate potraživanja nastalih metodom prisiljavanja na nerazumno duge rokove plaćanja.

“Osim toga, predlažemo da informacije o blokadama privrednih subjekata budu on-line dostupne i to na dnevnom nivou umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa”, zaključuje Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve