Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

MORT odobrilo dozvolu: KAP sa mazuta prelazi na plin

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu kompaniji Uniprom enerdži za rekonstrukciju postojećih instalacija na mazut na dijelu urbanističke parcele u katastarskoj opštini Dajbabe, u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Industrijska zona – KAP.

“Rekonstrukcija postojećih instalacija na mazut se obavlja izgradnjom i postavljanjem postrojenja za komprimovani prirodni gas (KPG) i tečni prirodni gas (TPG) na katastarskoj parceli u Dajbabama i razvodnog, nadzemnog, spoljašnjeg i unutrašnjeg gasovoda do objekata: anoda, pogona za prskanje anoda, livnice, silumina i pogona bertransa, te demontažom postojećih i ugradnjom novih uređaja i instalacija u objektima”, navodi se u rješenju Ministarstva.

Pobjeda piše da su osnivači firme Uniprom enerdži Ina Pejović, kćerka biznismena Veselina Pejovića i kompanija Bilicon LTD. Izvršni direktor Uniprom enerdži je Oleg Bogachek, koji je uz Veselina Pejovića i ovlašćeni zastupnik ovog preduzeća.

U Energetskom bilansu Crne Gore za ovu godinu je najavljeno da će potrošnja lož ulja u Kombinatu aluminijuma (KAP) ove godine biti potpuno eliminisana. Iz kompanije Uniprom KAP su krajem oktobra prošle godine Pobjedi kazali da se radi o investiciji od tri miliona EUR, koja će eliminisati korišćenje nafte i mazuta u proizvodnji.

Oni su objasnili da će to doprinijeti zaštiti vazduha u Podgorici, jer je korišćenje tečnog prirodnog gasa u proizvodnji kombinata jednako povlačenju iz saobraćaja hiljadu automobila dnevno.

Uniprom je kupio imovinu KAP-a 2014. godine za 28 miliona EUR, od kojih je platio 21 milion, a mjenica na 6,98 miliona EUR mu je vraćena, jer stečajna uprava KAP-a nije uspjela da vlasništvo nad 233 hiljade metara kvadratnih prenese bez tereta i ograničenja, kako je bilo predviđeno ugovorom.

Time je, kako je ranije saopšteno iz Privrednog suda, kupoprodajna cijena za KAP u potpunosti izmirena.

Stečaj koji je u KAP uveden 2013. godine još nije okončan. Prema podacima Privrednog suda, riječ je o složenom postupku i zato je nezahvalno davati procjene kada će biti okončan, imajući u vidu brojne sudske postupke koji se vode pred crnogorskim sudovima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve