Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Montenegro Airlines izgubio slot za Beč, sudbina ostalih do 31. januara

U kompaniji kažu da je nakon obustave saobraćaja 26. decembra Montenegro Airlines započeo komunikaciju sa svim slot koordinacijama država u kojima obavlja saobraćaj, a u cilju očuvanja slotova

Osim slot koordinacije za aerodrom Beč, koja je otkazala 15. januara, sve preostale slot koordinacije za period zimske, kao i za predstojeću ljetnju sezonu, su odobrile rok do 31. januara za dostavljanje konačne informacije da li će kompanija nastaviti sa obavljanjem saobraćaja, ili će nova kompanija preuzeti taj saobraćaj, kažu u Montenegro Airlinesu u izjavi za CdM.

Dodaju da su neke slot koordinacije poput Švajcarske, koja upravlja sa slotovima MA na aerodromu Cirih, dostavile rok do početka ljetnje sezone, za početak korišćenja slotova, a u protivnom će biti otkazani.

U MA objašnjavaju šta je to slot.

Slot prestavlja niz od najmanje pet datuma u jednoj sezoni u kojima se obavlja saobraćaj sa slijetanjem aviona, izlaskom putnika i prtljaga, a zatim ulaskom novih i polijetanjem, u tačno definisanoj satnici.

U kompaniji kažu da je nakon obustave saobraćaja 26. decembra Montenegro Airlines započeo komunikaciju sa svim slot koordinacijama država u kojima obavlja saobraćaj, a u cilju očuvanja slotova.

“Kompanija MA ima 15 destinacija gdje ostvaruje pravo na tzv “istorijske slotove” u zimskoj i/ili ljetnjoj sezoni. To su: Beč, Cirih, Rim, Frankfurt, Diseldorf, Lajpcig, Hanover, Pariz, Lion, London, Kopenhagen, Lisabon, Prag, Istanbul i Kijev. U avijaciji je kalendarska godina podijeljena na samo dva perioda: ljetnju sezonu, koja traje sedam mjeseci, tačnije od posljednjeg vikenda u martu do poslednjeg vikenda u oktobru, i zimsku sezonu, koja traje pet mjeseci, od posljednjeg vikenda u oktobru do posljednjeg vikenda u martu, i slotovi se odnose na navedene sezone”, kažu u MA.

Napominju da slotovi kojima raspolaže kompanija MA nijesu kupljeni na berzi (postoje neki aerodromi poput aerodrome Hitrou koji licitiraju slobodne slotove), i u poslovnim knjigama nije iskazana njihova vrijednost, ali predstavljaju nematerijalni kapital kompanije. Značajan broj slotova se posjeduje u periodima tzv. dnevnih špiceva saobraćaja, posebno u jutarnjim satima, što predstavlja dodatnu vrijednost za putnike zbog mogućnosti nastavka putovanja ka drugim destinacijama. Takođe, nije rijedak slučaj da avio-kompanije međusobno mijenjaju slotove, a zauzvrat dobijaju komercijalni benefit.

U MA u izjavi za CdM poručuju da će, ukoliko se odluči, nova crnogorska avio kompanija preuzeti slotove, a uslov za njihov transfer je da ta kompanija u međuvremenu dobije AOC (Air Operator Certificate), odnosno uvjerenje o osposobljenosti prevoznika od Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, kao i da dobije tzv. “identifikacione kodove” od međunarodnih udruženja i to: od ICAO (International Civil Aviation Organization) troslovni kod, kao i od IATA (International Air Transport Association) dvoslovni kod. Postoji mogućnost da ove međunarodne kodove, pod određenim uslovima, nova kompanija preuzme od Montenegro Airlinesa. Za ICAO je oznaka “MGX”, a za IATA je oznaka “YM”.

“Većina evropskih slot koordinacija dozvoljava transfer slotova, pozivajući se na regulativu Evropske komisije, EC 93/95, koja u članu 8 omogućava prenos slotova sa matične na kćerku kompaniju, zatim preuzimanja upravljačkog kapitala, potpunog i djelimičnog”, istakli su u MA u izjavi za CdM.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve