Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Montenegro Airlines dobio dozvolu za održavanje aviona

Za usluge održavanja aviona interesovanje je pokazao Austrian erlajnz koji svakodnevno saobraća na relaciji Podgorica – Beč, a čiji predstavnici pregovaraju sa stečajnom upravom o saradnji.

Montenegro Airlines u stečaju dobio je odobrenje Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) za linijsko i bazno održavanje aviona, saznaje Pobjeda u stečajnoj upravi.

Bivši nacionalni avio-prevoznik time je, nešto više od tri mjeseca nakon otvaranja stečaja u kompaniji, obnovio licencu za part 145 kojom mu je omogućeno održavanje vazduhoplova tipa ,,embraer 190-100“, ,,embraer 190-200“ i ,,foker 100“.

“Odobren je nivo baznih radova do i uključujući C1 check, što podrazumijeva 7.500 sati leta ili 7.000 letova, kao i radove do šest godina. Posjedujemo sve alate, materijale i potrebnu opremu, kao i školovano i iskusno osoblje za izvođenje radova baznog održavanja”, rekao je Pobjedi Srđan Gojković, rukovodilac Sektora održavanja vazduhoplova MA u stečaju.

Todoroviću poslat poziv

Obnavljanje licence, koju je MA izgubio otvaranjem stečaja 28. aprila, omogućiće stečajnoj upravi da ozvaniči saradnju sa drugim avio-kompanijama, a time i upošljavanje bivših radnika i uvećanje stečajne mase preduzeća.

Za usluge održavanja aviona interesovanje je pokazao Austrian erlajnz koji svakodnevno saobraća na relaciji Podgorica – Beč, a čiji predstavnici pregovaraju sa stečajnom upravom o saradnji.

Očekuje se da stečajna uprava sada potpiše ugovor o održavanju aviona i sa Air Montenegrom. Prema informacijama Pobjede, stečajni upravnik MA Saša Zejak juče je uputio poziv izvršnom direktoru Air Montenegra Predragu Todoroviću da potpišu ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, što je, kako je ocijenio Zejak u pozivu, u interesu obje kompanije i države.

U prijedlogu o saradnji, u koji je list Pobjeda imao uvid, MA je ponudio novoj državnoj avio-kompaniji održavanje vazduhoplova u skladu sa odobrenim priručnikom i resursima koje ima stečajna uprava, prodavanje karata i drugih aranžmana preko njihovih poslovnica i predstavništava, kao i usluge špedicije.

Stečajna uprava nudi i iznajmljivanje kancelarijskog prostora pripadajućih hangara, prevoz posade Air Montenegra, iznajmljivanje vozila i poslovnih prostora, iznajmljivanje ,,fokera“, registarskih oznaka 40-AOM, kada bude plovidben, te druge usluge koje MA u stečaju bude razvijao u narednom periodu.

Ograničeni radovi Air Montenegra

Air Montenegro dobio je početkom avgusta odobrenje ACV za linijsko održavanje aviona tipa ,,embraer 190“ i 195, ali je ono ograničeno na 50 sati ili 50 letova i radove do 30 dana, zbog nemanja potrebnog alata. Sve radove preko toga mora da im radi neko drugi. Prethodno su za to bile angažovane dvije kompanije iz Slovačke – Austrian Airlines Technik Bratislava i Consolidated Aerosace Industries, ali troškovi njihovog angažovanja još nijesu saopšteni.

Odlukom ACV, kako je Pobjeda već pisala, zaposleni inženjeri i licencirani avio-mehaničari Air Montenegra mogu da primjenjuju program linijskog tehničkog održavanja, dok za veće kvarove i opsežne kontrole ispravnosti, koji se računaju kao bazno održavanje, nemaju dozvolu.

Tu se otvara prostor za saradnju sa MA u stečaju, koji osim baznog održavanja, Air Montenegru može da radi i linijsko održavanje, budući da im odobrenje ACV daje mogućnost za znatno veći opseg radova nego državnoj avio-kompaniji.

Angažovanjem domaće kompanije novac dat za održavanje ostao bi u Crnoj Gori, dok bi bilo riješeno i pitanje zaposlenja ne malog broja bivših radnika MA koji su 28. aprila ostali bez posla.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve