Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Montenegro airlines: Bojanić i Radunović da podnesu ostavke

Na svim sastancima, kojima je prisustvovao i sekretar u MKI Zoran Radunović, konstatovano je da ToMNE jedva čeka da ostvari saradnju sa MA AD u stečaju, do koje nikada nije došlo, i pored brojnih poziva sa naše strane

Angažovani u Montenegro Airlines AD u stečaju reagovali su povodom izvještaja ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića, u kome je na račun te firme iznio optužbe da je opstrukcijom To Montenegro DOO (ToMNE) prouzrokovao dio duga nove avio-kompanije.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

  1. Od pokretanja stečaja u Montenegro Airlines-u (MA) angažovali smo se da obnovimo dio djelatnosti kompanije i uposlimo dio kapaciteta, pa je obnovljena organizacija za održavanje aviona, sačuvana infrastruktura hangara, alati i upošljeno osoblje za održavanje aviona, otvorena poslovnica za prodaju karata, obnovljene licence za pružanje usluga… Sve to je ponuđeno ToMNE kroz poslovno-tehničku saradnju, što bi njima direktno smanjilo troškove, i ujedno bi se zaposlio dio bivših zaposlenih u Montenegro Airlines-u.
  2. Na svim sastancima, kojima je prisustvovao i sekretar u MKI Zoran Radunović, konstatovano je da ToMNE jedva čeka da ostvari saradnju sa MA AD u stečaju, do koje nikada nije došlo, i pored brojnih poziva sa naše strane.
  3. Na istim sastancima je MA AD u stečaju ponudio i iznajmljivanje aviona tipa Fokker 100, što su u ToMNE odbili, pravdajući takvu svoju odluku starošću aviona i malim brojem sjedišta, da bi nakon toga od njemačke kompanije German Airways iznajmili Embraer 190, sa manjim brojem sjedišta od fokera, a potom od hrvatske kompanije Trade Air i Fokker 100, po mnogo višoj cijeni od one koju su mogli dobiti od MA AD u stečaju. Zašto je interesantnije raditi sa inostranstvom i iznositi novac iz zemlje, pitanje je za nadležne.
  4. Navodi ministra Bojanića da smo prouzrokovali minus ToMNE su neshvatljivi iz dodatnog razloga što je g-din Bojanić dobio dopis u kojem je upoznat sa zapisnikom gdje ToMNE decidno navodi da MA AD u stečaju nije kriv za troškove koje oni imaju, tako da ne znamo na osnovu kojih dokaza je iznio pomenute tvrdnje.
  5. Prema našim nezvaničnim saznanjima ToMNE planira da nakon Nove godine aplicira za državnu pomoć kroz proces restrukturiranja, što će biti presedan u poslovnom svijetu, kao i avio-industriji. Poražavajuće je da jedna kompanija nepunih godinu dana od osnivanja, i nakon samo pola godine od prvog leta, ostvari tako loše razultate da joj je ugroženo poslovanje. Ovdje ne smijemo da zaboravimo da napomenemo da je Ministar finansija, Milojko Spajić, prošle godine u decembru izjavio da će osnivanje nove kompanije koštati 0€, a da je sada već zvanično poznato da je na isto potrošeno čak 30 miliona€, dok je nezvanično, ta cifra mnogo veća. Sa manje novca je mogao biti spašen Montenegro Airlines. Osim toga, Ministar Spajić je tada izjavio da će nova kompanija poslovati pozitivno, ili uopšte neće postojati, a s druge strane u ToMNE angažovao isti menadžment koji je i Montenegro Airlines-u stvarao minuse i gubitke i u krajnjem ga gurnuo u stečaj.
  6. Konačno, navodimo da sve svoje tvrdnje možemo potkrijepiti dokazima i iste dati na uvid javnosti, a koji direktno pobijaju tvrdnje ministra Bojanića o uticaju MA AD u stečaju na loše poslovanje ToMNE.

Očito ministar Bojanic čuje samo jednu stranu, ne uzimajući u obzir zakonske norme po kojima radi MA AD u stečaju.

Zbog svega navedenog, kao i zbog činjenice da MA AD u stečaju trpi opstrukcije u pokušajima da sačuva i angažuje resurse stare kompanije na dobro države Crne Gore, smatramo da bi bilo moralno i krajnje odgovorno, da ministar Bojanić i državni sekretar za aviosaobraćaj, Zoran Radunović, podnesu ostavke, pa ih ovom prilikom pozivamo da to i učine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve