Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Monstat: Uvoz skoro pet puta veći od izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period januar – mart ove godine, prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku MONSTAT-a, iznosila je 532,3 miliona eura, što ukazuje na pad od 14,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period januar – mart ove godine, prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku MONSTAT-a, iznosila je 532,3 miliona eura, što ukazuje na pad od 14,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

“Izvoz robe imao je vrijednost od 94,4 miliona eura, a uvoz 437,9 miliona eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 6,6 odsto, a uvoz manji za 18,2 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 21,6 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 16,6 odsto”, navode iz MONSTAT-a.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni Mineralna goriva i maziva (sektor 3), u iznosu od 31,9 miliona eura (koji čine: Električna energija – 30,0 miliona eura, Kameni ugalj, koks i briketi – 1,5 miliona eura i ostalo).

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 98,9 miliona eura (koji čine: Drumska vozila – 28 miliona eura, Električne mašine, aparati i uređaji – 23,8 miliona eura i ostalo).

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (27,8 miliona eura), Slovenija (8,7 miliona eura) i Bosna i Hercegovina (8,2 miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (88,8 miliona eura), Kina (48,1 miliona eura) i Njemačka (47,9 miliona eura). Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve