Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Monstat: Prosječna plata u maju bila 530 eura

Prosječna neto zarada u maju je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla 2,3 odsto

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju je, prema podacima Monstata, iznosila 530 eura i bila je 0,2 odsto viša u odnosu na april.

Prosječna neto zarada u maju je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla 2,3 odsto.

Prosječna bruto zarada u maju iznosila je 792 eura.

”Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april zabilježile rast od 0,3 odsto proizilazi da su realne zarade u istom periodu pale 0,1 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su objasnili da su prosječne zarade bez poreza i doprinosa u maju u odnosu april zabilježile rast u sektorima poslovanje sa nekretninama 3,6 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 2,6 odsto, građevinarstvo 1,9 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1,3 odsto, informisanje i komunikacije 0,9 odsto, kao i trgovina na veliko i malo 0,8 odsto.

Zarade su porasle i u sektorima državna uprava, obrazovanje i zdravstvena i socijalna zaštita po 0,5 odsto, saobraćaj i skladištenje 0,4 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 0,3 odsto, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama 0,2 odsto i snabdijevanje električnom energijom 0,1 odsto.

Pad prosječne neto zarade u maju u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sektorima prerađivačka industrija 3,9 odsto, finansijske djelatnosti i osiguranje 1,4 odsto, usluge smještaja i ishrane 1,3 odsto, umjetnost, zabava i rekreacija 0,7 odsto, ostale uslužne djelatnosti i vađenje ruda i kamena po 0,4 odsto.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve