Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

MONSTAT: Pokrivenost uvoza izvozom 16 odsto

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 15,7 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore lani je iznosila oko tri milijarde eura, a uvoz je bio oko od šest puta veći od izvoza.

ilustracija

“Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period januar-decembar 2019. godine, prema konačnim podacima iznosila je 3.016,2 miliona eura, što ukazuje na rast od 2,1% u odnosu na isti period prethodne godine”, saopšteno je iz Monstata.

Izvoz robe imao je vrijednost od 415,5 miliona eura, a uvoz 2,6 milijardi eura.

“U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 3,8 odsto, a uvoz veći za 1,8 odsto”, stoji u saopštenju Monsata.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 15,7 odsto.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (107,9 mil. eura), Mađarska (45,0 mil. eura) i Bosna i Hercegovina (29,8 mil. eura).

Na drugoj strani najviše smo uvozili iz Srbije, Njemačke, i Kine.

“Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom”, saopšteno je iz Monstat-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve