Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Mljekarima odobrena pomoć za jun i jul

Kako navode, sredstva opredijeljena za pomoć mljekarskom sektoru biće dodijeljena u vidu jednokratne pomoći registrovanim poljoprivrednim proizvođačima koji se bave proizvodnjom mlijeka u iznosu od 0,02 eura/litru predatog, odnosno prerađenog mlijeka

Vlada Crne Gore odobrila je pomoć mljekarskom sektoru za jun i jul u iznosu od 210.736,93 eura, a koju je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede , saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Kako navode, sredstva opredijeljena za pomoć mljekarskom sektoru biće dodijeljena u vidu jednokratne pomoći registrovanim poljoprivrednim proizvođačima koji se bave proizvodnjom mlijeka u iznosu od 0,02 eura/litru predatog, odnosno prerađenog mlijeka.

Proizvođačima koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama sa 0,02 eura/litru biće dodijeljena sredstva za jun i jul 2021. godine, na osnovu spiskova za premije za ta dva mjeseca, a proizvođačima koji vrše preradu mlijeka na osnovu spiskova za premiju od 2020. godine.

“Iz navedenog proizilazi da subvencija od 0,02 eura/litru mlijeka za proizvođače mlijeka koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama na osnovu navedenih količina mlijeka daje iznos od 44.166,80 (2.208.340lit x 0,02 eura) za jedan mjesec. Kada je riječ o količinama mlijeka koje se prerađuju na poljoprivrednim gazdinstvima, a koje su prema analizama sektora veće od količina mlijeka predatog odobrenim i registrovanim objektima za preradu, subvencija od 0,02 eura/litru mlijeka za planirani period, a na osnovu spiskova za premiju od 2020. godine daje iznos od 61.201,66 eura (3.060.83,89 lit x 0,02 eura)”, piše u Informaciji o potrebi pružanja pomoći proizvođačima mlijeka koju je Vlada usvojila na današnjoj sjednici.

Kako je objašnjeno u Informaciji, osnovni razlog skuplje cijene stočne hrane u Crnoj Gori nego u regionu je to što se cjelokupna koncentrovana stočna hrana uvozi.

“Jedan od sektora koji je naročito pogođen okolnostima nastalim kao posljedica epidemije bolesti kovid-19, jeste i sektor mljekarstva u kom je došlo do značajnog poremećaja usljed rasta cijena koncentrovane stočne hrane na tržištu, prekomjernog stvaranja zaliha proizvoda u skladištnim prostorima do skoro njihovog maksimalnog kapaciteta. Sveukupna situacija negativno utiče na najranjivuju kariku lanca u proizodnji mlijeka, odnosno primarne poljoprivredne proizvođače, čiji je dohodak u ovom trenutku ugrožen usled fluktuacije cijena koncentrovane stočne hrane”, navodi se u informaciji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve