Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Mladim farmerima bespovratno 10.000 eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržaće i ove godine sa bespovratnih 10.000 eura mlade koji žele da se bave poljoprivredom, da započnu uspješan biznis, budu gazde na svom imanju i obezbijede sebi i svojoj porodici egzistenciju

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržaće i ove godine sa bespovratnih 10.000 eura mlade koji žele da se bave poljoprivredom, da započnu uspješan biznis, budu gazde na svom imanju i obezbijede sebi i svojoj porodici egzistenciju.

Ilustracija

Kako je saopšteno iz Ministarstva, kroz Agrobudžet za 2020 godinu danas je objavljen Javni poziv za dodjelu podrške pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika.

“Poziv se objavljuje već četvrtu godinu, a njegovi dosadašnji rezultati su ohrabrujući – svoju poslovnu šansu i budućnost u sektoru poljoprivrede prepoznalo je 143 mlada farmera koji su ostvarili podršku, a njih 70 odsto je sa sjevera Crne Gore”, navode u tom resoru.

Naglašavaju da za tu mjeru podrške mogu konkurisati mladi od 18 do 35 godina, koji imaju završenu srednju školu ili fakultet poljoprivredne ili veterinarske struke, a koji posjeduju poljoprivredno zemljište ili ga uzimaju u zakup.

“Podrška se može iskoristiti za kupovinu stoke, sjemenskog i sadnog materijala, zatim adaptaciju ili rekonstrukciju objekata, plastenika i drugih pomoćnih objekata. Korisnici mjere, takođe, mogu podizati nove ili revitalizovati i modernizovati postojeće višegodišnje zasade. Podržava se i nabavka namjenske opreme i mehanizacije, sistema za navodnjavanje, kao i protivgradne mreže”, pojašnjavaju u Ministarstvu.

Zainteresovani na javni poziv mogu do 25. aprila podnositi zahtjev za odobravanje biznis plana u kome se detaljno opisuju aktivnosti koje će sprovoditi.

“Ministarstvo odbrava zahtjeve koji ispunjavaju kriterijume propisane javnim pozivom i mladom poljoprivredniku dodjeljuje mentora iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji ili iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva koji će pratiti realizaciju aktivnosti koje su navedene u biznis planu. Maksimalna podrška koju mogu ostvariti, po odobrenom biznis planu, odnosno po jednom mladom poljoprivredniku iznosi do 10.000 eura. Podrška će se isplaćivati u ratama, u zavisnosti od dinamke sprovođenja aktivnosti opisanih u biznis planu”, zaključuju u Ministrarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve