Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

MKI: Tokom 2021. godine uštedjeli smo preko 1.600.000 eura

Iz MKI pojašnjavaju gdje je sve ostvaren najveći dio ušteda

Ministarstvo kapitalnih investicija je trudeći se da optimizuje rad svojih organizacinih jedinica i smanji troškove, uspjelo je da u 2021. godini ostvari značajne uštede koje na godišnjem nivou iznose preko 1.600.000 eura, i koje su vraćene u budžet Crne Gore, saopšteno je iz tog resora.

Iz MKI pojašnjavaju gdje je sve ostvaren najveći dio ušteda.

“Aneksiranjem Okvirnog sporazuma za nabavku usluge službe Pomoć – Informisanje koji je potpisan na četiri godine sa AMS Crne Gore u godišnjem iznosu od 650.000 eura ostvarena je ušteda od 380.000 eura godišnje (to jest 60 odsto). Naglašavamo da ovom ušteda nije na uštrb kvaliteta usluge, već naprotiv, ostvaren je pojačan nadzor nad izvršenjem ovog ugovora. Takođe, u pripremi je i izrada aplikativnog rješenja koji će našim građanima dati kvalitetniju informaciju o stanju na crnogorskim putevima.
Izmjenom pravilnika koji regulišu oblast za nabavku obrazaca i u saradnji sa MUP CG troškove nabavke obrazaca za pomorska ovlašćenja, potvrde, dozvole i slična dokumenta i koji su na godišnjem nivou iznosili 150.000 eura, u 2021 godini su realizovani u iznosu od 20.000 eura čime su ostvarene uštede od 87 odsto na godišnjem nivou.
Smanjenjem potrošnje sredstava planiranih za troškove reprezentacije – ako se poredi sa prethodnom godinom (Ministarstvo saobraćaja i pomorstva) i uprkos pridruživanju dva direktorata (energetika i rudarstvo), ovi troškovi su manji za 75 odsto.
Smanjenjem troškova službenih putovanja – Od planiranih 130.000 eura, odgovornijom i racionalnijom potrošnjom ovi troškovi su smanjeni za 36 odsto čime je ostvarena ušteda u iznosu od 47.000 eura”, naveli su u saopštenju.

Ističu da je ušteđenim sredstvima koja su vraćena u Budžet Crne Gore, Vlada bila u prilici da, kako kažu, poslednjih dana prethodne godine pomogne prevoznicima javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju u iznosu od 330.000 eura.

“Takođe, za nabavku pomorskih vinjeta za potrebe Lučkih kapetanija u Baru i Kotoru u 2020. godini kao i u predhodnoj godini je godišnje izdvajano 50.000 €. U 2021. godini Ministarstvo kapitalnih investicija je raspisalo tender koji kasni sa realizacijom zbog žalbi ponuđača. U 2022. godini će biti raspisan novi tender koji sudeći po prethodnim ponudama biti niža minimum 50 odsto, što će i u tekućoj godini dovesti do smanjenja ranije opredijeljivanih troškova”, kazali su iz MKI.

Ministarstvo kapitalnih investicija će, naglašavaju, nastaviti sa odgovornim upravljanjem državnim resursima i optimizacijom radnih procesa kako bi se budžetska sredstva svih građana trošila na najbolji mogući način u njihovom i u interesu privrede Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve