Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

MKI: Potpisani ugovori sa NVO za oblast energetike i energetske efikasnosti

Sve nevladine organizacije navedene na Listi nevladinih organizacija koje nijesu dostavile urednu i potpunu prijavu, odnosno dokumentaciju, su otklonile utvrđene administrativne nedostatke. Komisija je sačinila listu projekata/programa nevladinih organizacija, koje ispunjavaju administrativne uslove i zajedno sa projektima/programima nevladinih organizacija dostavila nezavisnim procjenjivačima na bodovanje

Ministarstvo kapitalnih investicija, odnosno Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za oblast energetike i energetske efikasnosti je objavila dva Javna konkursa za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblasti energetike i energetske efikasnosti. Prema prvom Javnom konkursu Komisija je, nakon prve administrativne provjere, konstatovala da nijedna nevladina organizacija kroz svoje ciljeve i djelatnosti dostavljenih statuta nemaju definisanu oblast od javnog interesa iz ovog konkursa, kao oblast svoga djelovanja, zbog čega je objavljen novi Javni konkurs.

“Na osnovu drugog sprovedenog Javnog kokursa pristiglo je blagovremeno ukupno 11 prijava. Nakon prve administrativne provjere Komisija je eliminisala dvije prijave projekata/programa nevladinih organizacija koje kroz ciljeve i djelatnosti statuta nijesu imali definisanu oblast od javnog interesa iz ovog konkursa, kao oblast svoga djelovanja”, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Sve nevladine organizacije navedene na Listi nevladinih organizacija koje nijesu dostavile urednu i potpunu prijavu, odnosno dokumentaciju, su otklonile utvrđene administrativne nedostatke. Komisija je sačinila listu projekata/programa nevladinih organizacija, koje ispunjavaju administrativne uslove i zajedno sa projektima/programima nevladinih organizacija dostavila nezavisnim procjenjivačima na bodovanje.

“Nakon izvršenog bodovanja prijavljenih projekata/programa od strane nezavisnih procjenjivača, Komisija je utvrdila rang listu projekata, uzimajući u obzir broj bodova doprinos od javnog interesa i realizaciji strateških ciljeva projekata, odnosno programa i ukupan broj bodova dodijeljen od strane nezavisnih procjenjivača”, navodi se u saopštenju.

Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama Ministarstva kapitalnih investicija je donijela Odluku o raspodjeli sredstava nevladinih organizacija iz oblasti energetike i energetske efikasnosti kojom je za realizaciju projekata/programa u oblasti energetike i energetske efikasnosti kojom se dodijeljuju sredstva za devet nevladinih organizacija, i to:

NVO Ronilački klub “Tim ajkula”, NVO „Expeditio“, NVO „Centar za klimatske promjene, prirodne resurse i energiju UDG“, NVO „Centar ekoloških inicijativa“, NVO „Avlija“, NVO „Energeko“, NVO „Inicijativa mladih za ljudska prava“, NVO „Siguran put“ i NVO „Građanska inicijativa mladih“.

Ukupan fond sredstava za finansiranje nevladinih organizacija u oblasti energetike i energetske efikasnosti za 2022. godinu iznosi 50.000,00 eura, a nevladinim organizacijama koje su ispunile uslove konkursa i u skladu sa bodovnim listama nezavisnih procjenjivača, dodjeljuje se iznos od 43.127,08 eura.

“Dana, 2.11.2022. godine, ministar mr Ervin Ibrahimović je potpisao devet ugovora o načinu isplate i korišćenju sredstava, izvještavanju i nadzoru nad realizacijom projekta/programa u oblasti energetike i energetske efikasnosti. Projekti/programi koji će se realizovati na osnovu zaključenih ugovora imaju za cilj edukaciju građana kroz promotivne aktivnosti, organizovanje okruglih stolova i seminara na temu zelene energetske tranzicije, unapređenja i primjena mjera energetske efikasnosti, podizanje svijesti građana i unapređenju svojih znanja iz oblasti energetike i energetske efikasnosti”, dodaje se u saopštenju.

Prisutnim predstavnicima NVO organizacija se obratio i državni sekretar Admir Šahmanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve