Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Mitrović upozorava: Talasi poskupljenja zbog rasta cijena goriva

Povećanje cijene goriva u okolnostima aktuelne ekonomske krize izazvane Kovid-19 pandemijom je potez koji vodi daljem rastu cijena brojnih drugih proizvoda i usluga (hrane, odjeće i obuće koja se uvozi, transportnih usluga…), rekao je Mitrović

Predsjednik vladinog Socijalnog savjeta i Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Predrag Mitrović, kazao je u razgovoru za Dan da u ovim izuzetno teškim vremenima za cijelu zemlju, sva tri partnera UPCG, sindikati i Vlada, imaju posebnu obavezu koja se ogleda kroz visok stepen društvene odgovornosti, a time i postupanje koje neće dozvoliti nove vrste udara na građane i privredu čak ni u vidu povećane cijene goriva. Poručio je da kao predsjednik Savjeta očekuje da će na narednoj sjednici tog tijela uspjeti da dođu do zajedničkog rješenja, a time i da zaštite standard građana i pomognu očuvanju likvidosti privrede.

Socijalni savjet Crne Gore je tijelo u čijoj je nadležnosti da se bavi svim onim ekonomskim i socijalnim pitanjima koja su od interesa za zaposlene i privredu.

“Javnosti je poznat stav UPCG da se od države očekuje da što hitnije razmotri mogućnost smanjenja svog učešća u formiranju cijene goriva, odnosno da interveniše na način što će preduzeti mjere na planu smanjenja akcize na promet goriva. Povećanje cijene goriva u okolnostima aktuelne ekonomske krize izazvane Kovid-19 pandemijom je potez koji vodi daljem rastu cijena brojnih drugih proizvoda i usluga (hrane, odjeće i obuće koja se uvozi, transportnih usluga…), a posebno onih za kojima postoji tzv. “nužna” tražnja, što govori da je isti neopravdan, doprinosi pogoršanju standarda građana i dodatno usporava proces oporavka privrede”, upozorio je Mitrović.

Naglašava da efekti povećanja cijene bilo kog energenta, a posebno goriva, proizvode rast ostalih cijena i to često u procentu koji je veći i od samog stepena povećanja cijene goriva.

“To znači da prateće povećanje cijena ostalih proizvoda i usluga predstavlja ekonomsku nužnost na koju su privrednici prosto prisiljeni, jer im u suprotnom, zbog negativnog uticaja ovog troška (cijene goriva), slijede još veći gubici u poslovanju i veća nelikvidnost. Dakle, u pitanju je posledica koja je iznuđena. Sa druge strane, povećanje cijene goriva neće zaobići ni džep građana”, istakao je on.

Prema njegovim ruječima uz ista primanja, ovakva kretanja će uticati na pad kupovne moći, a zatim i na ukupan pad životnog standarda stanovništva.

“Zato pozivam nadležne da u što kraćem roku preispitaju ovu odluku i iznađu rješenje kojim će napraviti otklon od ranije prakse po kojoj se kretanje cijena sirove nafte na svjetskim berzama koristilo za povećanje prihoda u budžetu države. Prema sadašnjoj situaciji, u strukturi cijene goriva dio koji država ubira čini oko 60 odsto (preko raznih taksi, poreza i naknada), što je u ovom ekonomskom trenutku apsolutno nedopustivo”, ocijenio je Mitrović.

Mitrović naglašava da poslodavci svakodnevno pokušavaju da iznađu najefikasniji način koji će im omogućiti da u danima koji slijede, uz dobru epidemiološku situaciju i određena pozitivna kretanja po osnovu aktuelne turističke sezone, ostvare što bolje rezultate i troškove poslovanja svedu na neophodan minimum.

“U takvoj situaciji, jasno je da im povećanje cijene goriva dodatno usložnjava takve napore i, uz borbu sa posledicama Kovid-19 krize, tjera na dodatno stezanje kaiša radi očuvanja i to malo preostalih resursa. Jasno je iz navedenog da hitno treba iznaći mehanizme kojima će se zaustaviti takva loša kretanja, a time i izbjeći scenario koji bi Crnu Goru, umjesto kao atraktivno turističko odredište, predstavio kao jednu od najskupljih destinacija”, zaključio je Mitrović.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve