Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Mitrović i Đananti dogovorili prioritete privredne saradnje Crne Gore i Toskane

Zbog nedostatka odgovarajuće saobraćajne povezanosti, dogovoreno je da jedan od prioriteta rada u narednom periodu bude i uspostavljanje avionske linije između ove dvije destinacije

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović ugostio je Alesandra Đanantija (Alesandro Giannanti), počasnog konzula Crne Gore u Toskani sa kojim je održao sastanak na temu privredne saradnje Crne Gore i ove italijanske regije – jedne od najpoznatijih evropskih i svjetskih brend destinacija.

Učesnici sastanka konstatovali su da se radi o dva sistema koji nisu konkurenti, već predstavljaju komplementarne turističke destinacije sa širokim spektrom mogućnosti za saradnju u narednom periodu.

“U prilog tome govore perspektive razvoja turizma u post-covid periodu, kao i projekcije koje ukazuju da će centar interesovanja turista sve više gravitirati ka ekoturizmu, agroturizmu i drugim vidovima turističkih aktivnosti koje uključuju bliskiji kontakt sa prirodom, proizvodnju zdrave hrane i organsku poljoprivredu, što svakako predstavlja kvalitetan osnov i za prenos znanja, obuka i investicija iz Toskane ka Crnoj Gori”, saopšteno je iz UPCG.

Zbog nedostatka odgovarajuće saobraćajne povezanosti, dogovoreno je da jedan od prioriteta rada u narednom periodu bude i uspostavljanje avionske linije između ove dvije destinacije.

Počasni konzul iskazao je maksimalnu spremnost da se lično angažuje kako bi se navedeno pitanje u Toskani predstavilo na najvišem nivou i, u saradnji sa partnerima iz Crne Gore, uspješno riješilo u predstojećem periodu.

Ova italijanska regija posjeduje dva izuzetno frekventna aerodroma (u Firenci i, posebno, u Pizi) koji Crnoj Gori, osim povezivanja sa Toskanom, mogu predstavljati i vazdušni most za tržišta Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je ocijenjeno, otvaranje avio linije bilo bi značajno i s aspekta formiranja zajedničkog turističkog proizvoda Crne Gore i Toskane, čime bi Crna Gora postala vidljivija za zapadne, a Toskana za turiste koji dolaze sa istoka.

Učesnici sastanka izrazili su spremnost za pružanje podrške intenziviranju saradnje u oblasti proizvodnje i plasmana vina, maslinovog ulja i hrane, a posebno kreiranja brenda. Istakli su da bi crnogorskim proizvođačima bio od značaja prenos ogromnog iskustva partnera iz Toskane, naročito u dijelu prezentacije, plasmana proizvoda i veće iskorišćenosti brojnih potencijala koje Crna Gora ima.

“Poljoprivredne kompanije u Toskani kultivišu više od 750 hiljada hektara, od čega skoro 160 hiljada hektara zauzimaju maslinjaci i vinogradi, a sama regija godišnje proizvede preko 260 miliona litara vina srednjeg i visokog kvaliteta”, navode u UPCG.

Sastanak predsjednika UPCG i počasnog konzula zaključen je dogovorom o posjeti crnogorske delegacije Toskani koja bi, u skladu sa epidemiološkom situacijom, bila organizovana u septembru, uz učešće oko 40 predstavnika javnog i privrednog sektora.

“Cilj posjete je institucionalizacija ekonomske platforme u čijem je fokusu razvoj dalje saradnje ove dvije destinacije”, ističu iz UPCG.

Počasni konzul, gospodin Giannanti naglasio je da od strane Regije i cjelokupnog sistema Toskane postoji puna raspoloženost za ovakvu inicijativu i višedimenzionalni program saradnje, te potvrdio spremnost regije Toskana da bude njen pokrovitelj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve