Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo poljoprivrede i ove godine dodjeljuje bespovratnu podršku poljoprivrednicima

Proizvođači povrća i ove godine imaju mogućnost da unaprijede svoju proizvodnju koristeći bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. U tom cilju, danas je objavljen Javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji, kroz Agrobužet za 2019. godinu.

Bespovratna podrška u iznosu do 40% vrijednosti investicije daje za nabavku rasada povrća i/ili sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus).

Podrška u iznosu do 50% opredjeljuje se za nabavku sadnog/sjemenskog materijala za uzgoj ranog povrća u plastenicima i za uzgoj manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju.

Podrška se obezbjeđuje i za nabavku UV 200 mikronskih folija u iznosu 0,35€/m2, a maksimalna površina koja se podržava može biti 1,4 puta veća od površine plastenika.

Podržavaju se investicije u cilju uzgoja prije svega ranog povrća, te manje zastupljenih vrsta za kojima postoji potražnja na tržištu.

Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i upisana u Registar proizvođača sadnog materijala, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u momentu podnošenja zahtjeva za podršku.

Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do 10.000 eura, dok poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine. Minimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 500 eura.

Kao rezultat ove mjere podrške tokom prethodnih godina zabilježen je rast broja korisnika podrške i zasijanih površina. Samo prošle, 2018. godine, povrtari su u širenje i unapređenje proizvodnje investirali više od 923 hiljade eura, uz bespovratnu podršku u iznosu od više od 390 hiljada eura. Zasijane površine pod povrtarskim kulturama povećane su za 72 hektra u odnosu na prethodnu 2017. godinu. Imajući u vidu takvo iskustvo, ove godine su povećana sredstva za ovu mjeru podrške za 40.000 eura, te se pozitivni efekti očekuju i u ovoj godini.

Rok za dostavljanje zahtjeva za javni poziv za 2019. godinu je 1. novembar. Ostale mogućnosti podrške povrtarima je kroz ovogodišnji Agrobudžet na raspolaganju i direktna podrška po hektaru (subvencija), u iznosu od 180 eura po hektaru povrtnjaka.

Takođe, povrtari kao i ostali poljoprivredni proizvođači za nabavku mehanizacije mogu da iskoriste posebnu agrobudžetsku mjeru.

Na raspolaganju su im i drugi programi podrške, koji se odnose na osiguranje proizvodnje, preradu, kopanje bunara, organsku proizvodnju i drugi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve