Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ministarstvo: Od elektro-mašinskih i instalacija za upravljanje zavisi otvaranje auto-puta

Pored građevinskih radova, paralelno se izvode i radovi na elektro-mašinskim instalacijama i instalacijama za kontrolu i upravljanje auto-putem

Iako je najavljeno da će građevinski radovi na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare biti završeni do kraja novembra, još je neizvjesno kada će biti puštena u saobraćaj jer treba završiti i druge radove, prvenstveno na elektro-mašinskim i instalacijama za kontrolu i upravljanje auto-putem, koji neće biti završeni do kraja ovog mjeseca. Iz Ministarstva kapitalnih investicija Pobjedi je rečeno da za puštanje u saobraćaj prioritetne dionice moraju biti završeni radovi koji će omogućiti nesmetano i bezbjedno saobraćanje vozila, a što će cijeniti nadzorni organ – inženjer (francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata) i komisija za tehnički pregled radova.

“Pored građevinskih radova, paralelno se izvode i radovi na elektro-mašinskim instalacijama i instalacijama za kontrolu i upravljanje auto-putem (ventilacija, rasvjeta, protivpožarna oprema, izmjenjiva signalizacija, softver za kontrolu i upravljanje auto-putem, softver za naplatu putarine…). Ovi radovi zahtijevaju dodatno vrijeme za uvezivanje i testiranja sistema”, kazali su iz Ministarstva.

Naveli su da će završetak svih radova potvrditi nadzor (inženjer -francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata) shodno ugovoru o projektovanju i izgradnji auto-puta kao i Komisija za tehnički pregled radova.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je prije desetak dana pri obilasku auto-puta saopštio da će kompletni građevinski radovi na prioritetnoj dionici auto-puta biti završeni do kraja novembra. Iako su pri kraju, još nijesu završeni ni radovi na naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom.

“Trenutno je prilog 3 – petlja Smokovac realizovana 98,2 odsto, prilog 4 – vodosnabdijevanje 99,38 odsto i prilog 5 – izrada kablovske kanalizacije za 20 kV kablovski razvod za trajno napajanje električnom energijom na otvorenoj trasi i mostu Moračica realizovano 98 odsto cijevi i 95 odsto šahti”, precizirali su iz Ministarstva, ali nijesu precizirali kada bi ti radovi mogli biti završeni.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zekovic
25.11.2021-09:09 09:09

Kolike neznalice rade MKI kad gradjanima sad saopstavaju, da dionica autoputa do Mateseva nece biti pustiena u rad do kraja novembra, jer osim gradjevinskih radova tu ima i “eekih elektro-masinskih posloba”.Pa eksperti, zar je moguce da ne znate kad je jedan autoput zavrsen? Zar vi da ucite nas da je jedan autoputt zavrsen kad su zavrsen i provjereni svi poslovi koji su projektemo predvidjeni da se urade? E sram vas bilo zato sto mislite da su gradjani “tehnicki i poslovni pigmeji”, a da ste vi bogom dani da obmanjujete i nezasluzeno dajete sebi za pravo da se proglasite ekspertima uz… Pročitaj više »