Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo obećalo dvomjesečnu dodatnu pomoć od 210 hiljada eura za mljekarski sektor

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pored redovnih 8,2 miliona eura za sektor govedarstva godišnje, obezbjeđuje dvomjesečnu dodatnu pomoć od 210 hiljada eura za mljekarski sektor

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pored redovnih 8,2 miliona eura za sektor govedarstva godišnje, obezbjeđuje dvomjesečnu dodatnu pomoć od 210 hiljada eura za mljekarski sektor.

“Ukupna podrška u mljekarskom sektoru, kada su u pitanju direktna plaćanja, iznosi na godišnjem nivou oko 4,3 miliona eura, s obzirom na to da svakog mjeseca izdvajamo po 10 centi po litru mlijeka, čime se mjesečno isplaćuje po 358,33 hiljade eura. Pored toga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbjeđuje dodatne subvencije po grlu u iznosu od 3,9 miliona, što ukupno iznosi 8,2 miliona samo za sektor govedarstva”, saopšteno je iz resora Aleksandra Stijovića.

Usljed poskupljenja stočne hrane Ministarstvo je odlučilo da dodatno podrži proizvođače mlijeka sa još po dva centa po litru za jun i jul sa ciljem olakšavanja situacije nastale povećanjem cijene stočne hrane do sledeće žetve, kada se očekuje stabilizacija cijena.

“Fiskalni efekat ove pomoći za dva mjeseca biće 210 hiljada eura i biće obezbijeđen iz agrobudžeta”, obaćavaju uz MPŠV.

Osim navedenih plaćanja koja su redovna, poljoprivredni proizvođači koji proizvedu preko 5000 litara dobijaju dodatno po jedan cent.

“Treba napomenuti da ministarstvo uredno mjesečno isplaćuje subvencije proizvođačima po litru proizvedenog mlijeka. Takođe je bitno napomenuti da najveći broj opština dotira još po dva do tri centa po litru proizvođačima mlijeka. U novom agrobudžetu sva direktna plaćanja za stočarski sektor i za biljnu proizvodnju povećana su od pet do 10 odsto što će, nadamo se, dodatno uticati na stimulaciju poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori”, ističe se u saopštenju.

Agrobudžet je koncipiran tako da je usmjeren ka poljoprivrednicima i da pored direktnih plaćanja koja su uvećana Ministarstvo izdvaja i dodatna sredstva za poljoprivredne kulture i sve proizvođače koji su pogođeni trenutnom situacijom i da nikada nije bio izdašniji i više orjentisan prema potrebama proizvođača kao sada.

“Ministarstvo prati situaciju, pomažući svim sektorima da održe i razviju svoju proizvodnju”, zaključuju u MPŠV.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca sa katunima bez struje
27.06.2021-20:34 20:34

A struju na katune? Nišra! Aki mislite dobijat čobanske glasovove i glasove nasih laninki uvodite je. Mi smo već izigli.