Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ministarstvo finansija: Strane investicije 14,4 odsto BDP-a

Predstavnici Ministarstva finansija su na ministarskom sastanku predstavili makroekonomska i fiskalna kretanja u Crnoj Gori, istaknuvši nastavak snažnog ekonomskog rasta od 4,9 odsto u 2018.godini

Delegacija Crne Gore predvođena ministrom finansija Darkom Radunovićem učestvovala je danas u Briselu na ministarskom sastanku u okviru ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske. Na sastanku su usvojene zajedničke preporuke u okviru ministarskog dijaloga za svaku od zemalja Zapadnog Balkana i Tursku u cilju izrade Programa ekonomskih reformi za 2020.godinu.

Predstavnici Ministarstva finansija su na ministarskom sastanku predstavili makroekonomska i fiskalna kretanja u Crnoj Gori, istaknuvši nastavak snažnog ekonomskog rasta od 4,9 odsto u 2018.godini.

“Takođe su diskutovali u okviru posebne teme sastanka koja se odnosila na značaj strukturnih reformi za privlačenje stranih direktnih investicija u zemlje regiona Zapadnog Balkana, istaknuvši da je sprovodjenje druge generacije strukturnih reformi od značaja za nastavak snažnog priliva stranih direktnih investicija u zemlju. Iz Ministarstva finansija je istaknut značaj stranih direktnih investicija za ekonomski rast i razvoj, a one su u posljednjih deset godina prosječno godišnje iznosile 14,4 odsto bruto domaćeg proizvoda”, saopšteno je iz Ministarstva.

Crnogorska delegacija je, kako dodaju, tokom ministarskog sastanka istakla značaj sprovođenja strukturnih reformi usmjerenih na unapređenje poslovnog ambijenta, odnosno reformi u oblastima poreske politike, politike obrazovanja, zdravstva, reformi na tržitu rada, u oblastima javnih nabavki, javno privatnog partnerstva itd, u cilju daljeg privlačenja investicija u zemlju.

“Tokom posjete Briselu, Radunović se susreo sa generalnim direktorom Direktorata za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala (DG FISMA) u Evropskoj Komisiji, Olivierom Gursentom, na temu reformi u finansijskom sektoru i procesa usaglašavanja seta nacrta novih finansijskih zakona  sa EU acquis. DG FISMA je pozdravila napore u procesu reformi finansijskog sektora, naglasivši da će u najskorijem roku analizirati pripremljenu regulativu sa aspekta njene usaglašenosti sa evropskom regulativom”, dodaju iz ovog resora.

Radunović je tokom posjete Evropskoj Komisiji, održao sastanak i sa generalnim direktorom Direktorata za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR) Christian Danielson-om, na kome je razgovorano o aktivnostima u okviru pregovaračkih poglavlja u okviru kojih dominira proces usaglašavanja crnogorskog zakonodavstva sa evropskim čiji je predlagač Ministarstvo finansija.

“Na satanku je razgovarano i o makrofiskalnim kretanjima u Crnoj Gori. Posebno je istaknut i značaj izgradnje autoputa, kao najvećeg razvojnog projekta za Crnu Goru, a razgovarano je i o aktivnostima na pronalaženju optimalnog modela finansiranja izgradnje njegove druge dionice”, navode oni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve