Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ministarstvo finansija o navodima MANS-a: Podržavamo građanski aktivizam, ali prije jalovog plasiranja informacija – iste provjerite

MANS je ranije danas objavio da je Vlada dala saglasnost da isplati 20.000 pomoći u Nikšiću, a da navodno nije precizirala kome

“Tajanstveni neko” kome su opredijeljena sredstva upravo učenici JU Srednja stručna škola Nikšić, koja je domaćin internacionalnog takmičenja “Balkan junior“, na kojem učestvuju talentovani đaci iz osam država (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija, Rumunija i Turska), poručili su iz Ministarstva finansija reagujući na navode MANS-a.

Podsjećamo, MANS je ranije danas objavio da je Vlada dala saglasnost da isplati 20.000 pomoći u Nikšiću, a da navodno nije precizirala kome.

Iz MF su pojasnili da budući da je Crnoj Gori iznenada, zbog nepovoljne situacije u Turskoj, izazvane zemljotresom, po redosljedu pripala uloga domaćina, školi su bila neophodna sredstva, a država je preuzimanjem organizacije, osim odgovornosti prema našim mladim talentima, pokazala, ističu, jedan vid solidarnosti prema narodu Turske, koji je pretrpio ogromne gubitke.

“Da Vlada ne krije, već blagovremeno i transparentno obavještava javnost o odlukama koje donosi, potvrđuju i linkovi u nastavku, gdje su dostupni konkretni predlog I zaključci, na osnovu kojih je navedeno finansiranje omogućeno: https://wapi.gov.me/download-preview/24a71434-d954-4773-85c7-fd6af8ed1908?version=1.0  i https://wapi.gov.me/download-preview/53882166-2a94-4ef7-9b72-f2159089a015?version=1.0“, dodaju iz MF-a.

Naime, kako su kazali iz Ministarstva finansija, podrškom Vlade učenicima je omogućeno da prošire znanja iz aktuelne oblasti 3d modeliranje, mehatronike, programiranja, elektronike, mašinstva, a školi posjed 18 novih računara visokih performansi, stavljenih na raspolaganje i drugim takmičenjima i obukama ovog tipa za ostale učenike iz Crne Gore.

“Na podržanom takmičenju “Balkan junior”, učenici iz Crne Gore, osvojil su treće mjesto, a da je isto održano uz podršku Vlade, izvijestili su u velikom broju crnogorski mediji”, naglasili su iz MF.

Ministartsvo finansija je, dodaju, sa ponosom iniciralo ovakav predlog prema Vladi, u nadi da “ćemo ubuduće imati više budžetskog prostora i raspoloživih sredstava, kako bi podstakli i podržali najdragocjenije predstavnike zajednice, mlade, nadarene pojedince i timove, okrenute nauci i sportu, koji su preduslov svakog zdravog i razvijenog društva”.

“Podržavamo svaki vid građanskog aktivizma, ukjučenosti i obavještenosti o politikama koje sprovodi Ministarstvo finansija i Vlada, ali istovremeno apelujemo da se, prije tendencioznog, jalovog, a vidi se i promašenog, plasiranja informacija usmjerenog ka diskreditaciji rada Vlade, iste provjere, u cilju zaštite onih na koje se odnose. U konkretnom slučaju mladih talentovanih pojedinaca, koji zahtjevaju podršku ukupne zajednice ali i radi poštovanja prava cijelog društva na istinito i objektivno izvještavanje svih društvenih činilaca,uključujući nevladin sektor i medije”, poručuju u saopštenju.

Iz MF-a su pozvali, bez obzira “na zle namjere, i ovu i druge”, nadaju se dobronamjerne predstavnike medija i civilnog sektora, da se, o svim aktivnostima unutar Ministartsva finansija, informišu u duhu partnerskih odnosa, imajući u vidu apsolutno poznatu činjenicu da je “MF jedan od najtransparentnijih organa ove Vlade, odnosno kompletne državne uprave”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve