Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo ekonomskog razvoja podržalo tri programa namijenjena startapovima u najranijoj fazi razvoja

MER je podržala sljedeće programe: BoostMeUp (IPC Tehnopolis d.o.o. – Nikšić), Start1Up – (UDG, Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis) i StartUp – Acitivator (M-Tel d.o.o.)

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) je, na osnovu Javnog poziva za strateško partnerstvo za sprovođenje predakceleracijskog programa za startapove, podržalo tri programa u ukupnom iznosu od 150.000 eura, saopšteno je iz ovog resora.

MER je podržala sljedeće programe: BoostMeUp (IPC Tehnopolis d.o.o. – Nikšić), Start1Up – (UDG, Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis) i StartUp – Acitivator (M-Tel d.o.o.).

Kako su naveli, pred-akceleracijski program je namijenjen preduzetnicima ili inovatorima u ranoj fazi preduzetničkog poduhvata, koji namjeravaju da na tržište iznesu nove proizvode ili usluge.

“Ovaj pred-akceleracijski program, u trajanju od deset mjeseci, ima cilj da obuči i podrži više od 20 timova iz Crne Gore. Izabranim timovima se nudi niz instrumenata koji im pomažu da bolje razumiju potrebe svojih klijenata, validuju i unaprijede svoj preduzetnički projekat, poput obuka, istraživanja tržišta i identifikovanja prilika, mentorstva i eksterne ekspertize. Na kraju programa, učesnici će imati priliku da predstave svoju ideju pred panelom uspješnih preduzetnika, korporativnih predstavnika, eksperata i potencijalnih investitora”, poručuje se u saopštenju.

Preakceleracijski program „BoostMeUp“ predstavlja nacionalnu paltformu za razvoj inovativnog ekosistema u Crnoj Gori kroz razvoj modela finansiranja i pristupa kapitalu, kreiranje i širenje znanja, povećanje dostupnosti talenata, razvoj preduzetničke kulture i olakšan pristup tržištu.

“„Startup Activator“ je program namijenjen startapima u ranoj fazi razvoja. Predstavlja intenzivni šestomjesečni predakceleracijski program sastavljen iz dva ciklusa. Ciklus ideacije je orijentisan na razvoj poslovnog modela, koncipiranje minimalno funkcionalnog proizvoda i istraživanje tržišta, dok se ciklus validacije fokusira na razvoj minimalno funkcionalnog proizvoda i testiranje ideje na tržištu. „Start1Up“ je inovativni program predakeleracijske podrške koji će mladim ljudima u Crnoj Gori, a posebno studentima, dati priliku da svoje preduzetničke ideje kroz jasno definisane faze programa pretvore u konkurentne, umrežene i profitabilne startap kompanije”, pojašnjava se u saopštenju.

Napominju da tematski fokus programa, tj. inovativnih ideja je u skladu su sa Strategijom pametne specijalizacije Crne Gore i UN Ciljevima održivog razvoja.

“Ministarstvo će nastaviti da pruža podršku inovativnoj zajednici i idejama koje doprinose njenom razvoju, a kroz novi Program za inovacije i linije podrške koje su u planu, obezbijediće se dodatni podstrek za inovacionu djelatnost i unapređenje ukupnog inovacionog sistema u Crnoj Gori”, zaključuj se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ministarstvo ekonomskog razvoja podržalo tri programa namijenjena startapovima u najranijoj fazi razvoja – CG Vijesti
26.08.2021-20:53 20:53

[…] Aktuelno […]