Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ministarstvo ekologije: Upravljanje šumama izuzetno važno pitanje koje se mora riješiti

Tamara Brajović, direktorica Direktorata za prirodu u MEPPU je na samom početku istakla da je upravljanje šumama izuzetno važno pitanje u Crnoj Gori koje se mora riješiti, posebno u zaštićenim područjima

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Parkovima Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida, organizovalo je događaj pod nazivom: „Upravljanje šumama u zaštićenim područjima u Crnoj Gori“ – temom koja je prepoznata kao prioritetna na osnovu sprovedenog upitnika među upravljačima zaštićenih područja, pripremljenog od strane MEPPU za potrebe organizovanja prvog sastanka upravljača zaštićenih područja.

“Povod za organizovanje događaja je rad na izmjenama Zakona o šumama kojim će se omogućiti transformacija dosadašnjeg načina gazdovanja šumama tako što se ukidaju koncesije, a komercijalni poslovi na gazdovanju šumama povjeravaju privrednom društvu u državnom vlasništvu koje će biti osnovano. Takođe, tema događaja je i bila i Zakon o zaštiti prirode koji je u procesu izmjena i dopuna”, saopšteno je iz tog resora.

Tamara Brajović, direktorica Direktorata za prirodu u MEPPU je na samom početku istakla da je upravljanje šumama izuzetno važno pitanje u Crnoj Gori koje se mora riješiti, posebno u zaštićenim područjima.

„Danas su se svi akteri prvi put našli zajedno na istom mjestu. Očekujem da kroz diskusiju i razmjenu iskustava dođemo do ideje najfunkcionalnijeg rješenja, a sve u cilju održivog upravljanja šumama u zaštićenim područjima, ali i uopšteno na teritoriji Crne Gore”, kazala je Brajović.

Brajović je dodala da je veoma važno da kao osnov imamo kvalitetna strateška dokumenta sa jasnim smjernicama kako će se dalje upravljati u zaštićenim područjima, kao i šumama u tim zaštićenim područjima.

Tokom događaja učesnici su diskutovali o pitanjima zakonodavnog okvira i dosadašnje prakse upravljanja šumama u zaštićenim područjima u Crnoj Gori, gazdovanjem šumama u zaštićenim područjima, te iskustvima i saradnjom upravljača zaštićenih područja sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Upravom za šume. Prisutni su takođe imali prilike i da čuju iskustva i prakse u upravljanju zaštićenim područjima i šumama od kolega iz JP “Vojvodinašume”, JP Šumarstva „Šume Republike Srpske“ i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve