Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

Minimalna potrošačka korpa u julu iznosila 761,20 eura, za hranu trebalo 349 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u julu 2022. godine, u odnosu na jun prošle godine, zabilježila je rast od 1,4 odsto

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za jul 2022. godine iznosila je 761,2o eura, od čega su izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 349 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 412,20 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u julu 2022. godine, u odnosu na jun prošle godine, zabilježila je rast od 1,4 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u julu u odnosu na jun zabilježili su rast od 1,6 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili rast od 1,3 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

Foto: Print screen
Foto: Print screen

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve