Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Minimalna potrošačka korpa u avgustu iznosila 766,20 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u avgustu u odnosu na jul zabilježila je rast od 0,7 odsto

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust 2022. godine iznosila je 766,20 eura, od čega su izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 356,50, a za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 409,7o eura, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u avgustu u odnosu na jul zabilježila je rast od 0,7 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u avgustu u odnosu na jul zabilježili su rast od 2,1 odsto , dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili pad od 0,6 odsto”, kazali su iz MONSTAT-a.

Print screen
Print screen

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve